Писателката Джоан Роулинг стана обект на вербални атаки и заплахи от страна на транс активисти, след като миналата година сподели позицията си, че биологичният пол на човека е реалност и фактор, който не трябва да се пренебрегва в полза на половата идентичност. Тази седмица авторката на „Хари Потър“ отново привлече вниманието към атаките в социалните мрежи.

Снимка: Twitter

Потребителка на Туитър попита по повод негативни коментари срещу Роулинг: „Това все още ли е заради коментарите ѝ за безопасността на жените в тоалетните/съблекалните, ако мъжете могат да ги използват, като само заявят, че се идентифицират като жени?

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Да, но сега стотици транс активисти ме заплашваха с побой, изнасилване, убийство и бомби“, отговори Джоан Роулинг. „Осъзнах, че това движение представлява заплаха за жените като цяло“.

Джоан Роулинг си навлече гнева на транс активистите, като защити позициите на британката Мая Фостатър, която загуби работата си заради възгледите си по отношение на биологичния пол. След това Роулинг засили гнева към себе си, като се подигра на статия, в която се употребява думата „хора, които менструират“, вместо жени, за да не се чувстват изключение транс хората.

Снимка: Getty Images

През лятото на миналата година Роулинг не остави никакво съмнение за позициите си, след като публикува дълго есе, в което разясни вижданията си за значението на биологичния пол и се противопостави на транс активизма, който цели да заличи термина „жена“ като биологично понятие.

Една от тезите на Роулинг, които предизвикаха най-силен гняв сред активистите, е че ако всеки има право да бъде третиран като жена и да използва помещения, предназначени за жени, това със сигурност ще отвори вратичка за злоупотреби. „Когато оставиш вратите на обществените тоалетни и съблекалните отворени за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена, тогава оставяш вратите отворени за всеки мъж, който иска да влезе вътре.

За да потвърди, че продължава да получава заплахи повече от година след есето си, Роулинг публикува коментар на транс активист, който ѝ пише: „Пожелавам ти много хубава самоделна бомба в пощенската кутия.

Снимка: Getty Images

Честно казано, когато не можеш да направиш така, че една жена да бъде уволнена, арестувана или отхвърлена от издателя ѝ, а опитите да я отхвърлиш само повишават продажбите на книгите ѝ, това е единственото, което можеш да направиш“, е отговорила Роулинг в своята публикация.

Писателката има предвид опитите на транс активистите да саботират книгите ѝ, които завършиха с умерен ръст на продажбите на романите за Хари Потър и значително по-голям успех за петата книга от поредицата за детектив Корморан Страйк, която Роулинг пише под псевдонима Робърт Галбрейт.

Снимка: Getty Images

Успешна беше и детската ѝ книга „Икабог“, но писателката дари своята част приходите за борбата срещу COVID в Индия.