Миналата година почитателите на феноменалната Дж. К. Роулинг, създателка на магическия свят на „Хари Потър“, посрещнаха книгата „Икабог“ – първият ѝ роман за деца от излизането на последната книга за света на магьосниците през 2007 г. Днес писателката обяви, че продължава с детските книги и вече има нова – „Коледното прасе“ ще излезе тази година на 12 октомври.

Снимка: Getty Images

Според информацията, която имаме, новата приказка е подходяща за по-малки деца и разказва историята на момченце, което е готово на всичко, за да открие любимата си плюшена играчка. Историята не е свързана със света на „Хари Потър“ или „Икабог“.

Джак обича детската си играчка прасенце. То винаги е било до него, в добро и зло. Една Коледа се случва нещо ужасно – прасенцето изчезва. Но нощта на Коледа е нощ на чудеса, нощ, в която всички неща се съживяват, включително играчките. И новата играчка на Джак, Коледното прасе, което трябва да замести изгубената му играчка, има смел план – заедно те ще се отправят на магическо пътешествие и ще спасят най-добрия приятел, когото Джак някога е имал.

Макар да не е първата книга за деца, която Джоан Роулинг публикува след „Хари Потър“, това е първата детска книга, която е написала след успешната поредица за момчето магьосник. Книгата „Икабог“ е написана по-рано, още преди поредицата за Потър да бъде завършена, като детска приказка за собствените деца на Роулинг. Авторката не е имала намерение да я публикува, но през 2020 г. е преценила, че книгата ще е добър начин да разсее децата, затворени по домовете си заради коронавируса.

Снимка: Getty Images

„Икабог“ излезе първо безплатно онлайн, а след това беше отпечатана и на хартия. Във всяка държава, в която книжката е излизала, илюстрациите са рисувани от местни деца, включително в България.

Снимка: Getty Images

След като приключи с „Хари Потър“, Джона Роулинг изостави детската литература. През 2012 г. тя публикува романа „Вакантен пост“, който е съвсем различен от романите за магьосниците. През 2013 г. авторката публикува романа „Зовът на кукувицата“, с който стартира криминалната поредица за Корморан Страйк.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Книгите за Страйк вече са общо 5, а в момента авторката работи по шестия роман. Самата тя не знае колко книги ще успее да напише за частния детектив, но преди време сподели, че със сигурност ще са повече от тези за „Хари Потър“.