Агентът на холивудския актьор Брус Уилис опроверга съобщенията, че филмовата звезда е продал правата върху лицето си.

Миналата седмица беше широко разпространена информацията, че в първата по рода си подобна сделка Уилис е продал лицето си на компанията Deepcake.

Говорител на актьора обаче заяви пред Би Би Си, че той "няма партньорство или споразумение" с компанията.

Уилис обяви оттеглянето си от актьорската кариера през март, след като беше диагностициран с афазия - разстройство, което засяга говора.

Deepcake използват изкуствен интелект (AI) и специална технология, за да създават реалистични видеоклипове - често на известни личности или политици. На 27 септември Daily Mail съобщи, че е сключена сделка между Уилис и Deepcake.

"Двукратният носител на "Еми" Брус Уилис все още може да се появява във филми, след като продаде правата върху образа си на Deepcake", гласи историята. Новината беше разпространена от Telegraph и редица други медии.

"Брус Уилис стана първата холивудска звезда, която продаде правата си, за да позволи създаването на негов "дигитален близнак" за използване на екрана", написа Telegraph.

Но както изглежда, случаят не е такъв. През април британският профсъюз на работещите в сферата на сценичните изкуства Equity стартира кампанията "Да спрем изкуствения интелект да краде от шоуто". Някои от тях се опасяват, че фалшификатите, създавани с изкуствен интелект могат да отнемат работата на актьорите, пише още БГНЕС.

Вижте повече за Брус Уилис в следващото видео: