Денис Ганев и екипът му са част от преакселераторската програма Beyond* на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria). Техният проект, наречен SuperMe, е платформа за ментално здраве. Ето какво ни разказа Денис за нея.  

Здравейте, Денис! Представете накратко екипа на SuperMe.

Здравейте. Ние сме шепа хора, целящи и желаещи да променим света към по-добро. Винаги са ни били интерес проблемите на психологията, културологията и личността, затова и не ни трябваха много приказки, за да се хванем и да започнем работа по проекта. Общ интерес са ни видеоигрите и психологията, затова в тази пресечна точка се намира и SuperMe.

Бихте ли ни разказали всичко най-важно, което трябва да знаем за проекта ви SuperMe?

SuperMe е академия за супергерои. Ние градим платформа за ментално здраве и пълноценност, където всеки е добре поканен да тренира и развие своите умения за справяне с живота. Нашето убеждение е, че в общия случай менталните проблеми са породени от различни нарушения в качеството на живот - среда, емоции или човешки отношения. Човек не може да е безчувствена машина, и много често първото домино от редицата е една мъничка негативна емоция.

Какво ви мотивира да се включите в Beyond - новата преакселераторска програма на The Edge:R&BD и JA България?

Възможността да натрупаме изключително много опит в рамките на един много изчистен формат. Хвърлихме се в много непознати води, но излязохме по-очаровани от очакваното. Не мисля, че някой би могъл дори да съжалява за целия този опит и умения, натрупани тук.

С какво смятате, че вашият проект има предимство пред останалите стартъп-финалисти?

Изключително силна кауза. Също така, с не по-малка важност, темата за менталното здраве тепърва се отърсва от досега висящото табу над нея. В днешни дни е доста търсена тема, а тенденциите загатват, че ще става все по-нашумяла, особено вземайки предвид текущото положение.

Откъде дойде желанието ви да създадете здравна услуга в помощ на психичното здраве?

От много време ни мъчи идеята, че хората все повече, с всяко изминало поколение, губят път и посока. Почти всеки в днешни дни е просто едно малко дете, преждевременно изсипано в света на възрастните, без инструкции или посока. Особено в България. Тук поколение след поколение подред се ражда без посока и ежедневно става жертва на собственото си незнание и всеобщата борба за оцеляване. Ние самите също сме минали по този път. Сами сме се учили как да оцеляваме в тази среда. И точно затова целим да направим всичко по силите си, така че да не се налага на никого да страда заради това. Отглеждането и обучаването на новите поколения е общочовешка и социална отговорност - и имайки какво да направим, се чувстваме длъжни.

Какви психотерапевтични методологии използвате в проекта си?

Не можем да кажем, че се придържаме стриктно към какъвто и да бил похват, тъй като методологиите са за съвсем друг начин на приложение и следване. Ние целим ефективност, и затова се стараем да подходим по един цялостен начин, взимайки предвид всички фактори. Базираме се на принципите на трансперсоналната терапия, с елементи на Психодрама, Готтман Методика и ABA (Applied Behavior Analysis).

Вашият проект е фокусиран и върху изграждането на воля и психично здраве. Как всеки може да постигне това с лесни стъпки в ежедневието?

Най-важното нещо, колкото и на пръв поглед нелепо да звучи, е да бъдем съзнателни, що се касае до действията си. През повечето от живота си се учим пасивно и от опит, никога съзнателно. Като пример - всеки "просто си може" да общува с другите, и ако не успява "правилно" бива гледан накриво. Това, на свой ред, прави това пасивно учене все по-и по-трудно, засилвайки човек надолу по една опасна спирала. Почти никой не намира редовно време да остане насаме със себе си - причините са много: работа, образование, социализация, забавления - вниманието и мисълта ни е навсякъде другаде, но не и върху нас самите. И така, до момента, в който е вече неизбежно и човек започва да търси помощ.

Изолацията заради COVID-19 пандемията със сигурност се отразява много негативно върху психичното здраве на хората. Как вашият проект би могъл да бъде полезен в подобни ситуации?

Освен че е персонален асистент и коуч, SuperMe е и социална платформа, която осигурява контакти с хора на една и съща вълна. Аз лично смятам, че проблемът с изолацията е точно липсата на човешка комуникация, емпатия и вдъхновение. Самотата е по-опасна, отколкото повечето хора подозират. Затова и човешкото присъствие и комуникация са изключително важни, дори и дистанционно, в това време.

Съществуват ли подобни проекти по света, от които сте се вдъхновили за SuperMe, или е изцяло иновативен?

Изначално SuperMe е вдъхновено от лични мечти и несгоди, но впоследствие намерихме и други подобни по насоченост проекти. Няма как да сме единствени, по простата причина, че това не е проблем, възникнал наскоро. Докато проблемът съществува, ще има и хора навсякъде, които чувстват общочовешкия дълг да помагат. Подобните проекти делим на два типа: такива, които наблягат прекалено професионално, и такива, които целят да положат минимални усилия. Уви, нито едните, нито другите не се фокусират върху това, че с всеки човек трябва да се подходи индивидуално. Това е и нещото, което разграничава добрия психолог или психиатър от просто поредния такъв.

*От 8 до 12 юни в за първи път в изцяло онлайн формат ще се проведе най-голямото младежко стартъп събитие в страната – търговското представяне на младежките стартъпи на Джуниър Ачийвмънт България (JA България). Представянето на екипите е част от 12-тото издание на форума „Изгряващи звезди“. В неговите рамки ще се представят и 8-те стартъпа финалисти от преакселератора “Beyond“. Екипите работят в три направления – Интелигентни градове, Медицина и здравеопазване и Суровини и кръгова икономика, съответно с ментори и подкрепа от Citi, Novartis и EIT Raw Materials. За всяко от трите направления екипите ще се състезават за награди и подкрепа на стойност до 5000 лева, която включва парична награда и менторство за доразвиване на идеята. Студентите ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп на JA“ и участие в международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа.

Запознайте се и с други проекти по програмата Beyond: