Виктория Ангелова е един от осемте финалиста в програмата „Beyond” на Джуниър Ачийвмънт България* (JA България), в рамките на която тя представя своя иноватитен стартъп. Той представлява създаване на устойчиви, мултифункционални облекла от рециклирани материали с възможност за лесна промяна на облика им. Специално за Ladyzone.bg тя сподели какво представлява нейната идея, как се е запалила по нея и кое освен паричната награда я мотивира да създава устойчива мода. Показа ни и какво представлява нейния проект чрез рокля, която освен че е направена от рециклирани материали, може да променя облика си като се сменят ръкавите или се махат напълно.

Снимка: Виктория Ангелова/Личен архив


Разкажи ни повече за себе си - какво учиш, на колко си и как реши да създадеш точно този проект?

Казвам се Виктория Ангелова и съм на 22 г., на прага на завършването на магистратурата ми по право. Вълнувам се по-задълбочено от темата за устойчивостта във всичките й аспекти и намаляването на екологичния ни отпечатък върху планетата от близо 2 години. Съответно през този период разучавах различни начини, по които мога да допринеса за това. Оказа се, че модата е един от най-големите замърсители по ред причини - от отглеждането на суровините, през преработката и производството им. 2700 л вода са нужни за отглеждане на памука, необходим за изработката на една тениска! На един човек са му необходими повече от 2 и половина години, за да изпие същото количество вода. Стана ми ясно, че “бързата мода” излиза на безценица за джоба, но не и за природата. Така че идеята за това начинание дойде съвсем естествено, като я комбинирах с минимализма, вдъхновението от който дойде от няколко страхотни дни, прекарани в Осло. Избрах за марката името EABLE, съчетание от Eco и sustainABLE.

Какво представляват мултифункционалните облекла от рециклирани или устойчиви материали - каква е идеята им и как лесно можем да променим облика им?

Идеята е семпла - благодарение на ръкави/волани/презрамки/колани/яки, които се заменят или премахват, обликът на дрехата изцяло се променя, което дава възможност за напълно различни визии, но без претрупване с дрехи. Намален разход на суровини, вода и електричество, необходими за изработката, транспортни емисии са екологичните преимущества на такова решение, а и е налице възможността за персонализиране на облеклото. В допълнение на това се ползват само рециклирани или пък устойчиви материи, като лиосел (влакно, извлечено от дървесна целулоза - бел.ред) например, което прави продукта още по-завършен.

Снимка: Виктория Ангелова/Личен архив

Всякакви рециклирани материали ли могат да бъдат използвани за направата на дрехите?

Фокусът на марката е върху рециклирани естествени платове, защото материи като полиестер, дори рециклиран, отделят микропластмаса, която отива в океана, а оттам се връща обратно при нас. Не искам да подкрепям този цикъл.

Паричната награда в стартъп форума ли е твоята мотивация да създадеш подобни облекла, или има и друго? Какво е то, ако да?

Паричната награда в рамките на състезанието е безспорно мотивираща, но от гледна точка на това, че тя би спомогнала за превръщането на идеята в реалност. Истински ме вдъхновява възможността да съм полезна на хората, които се стремят към устойчивост в изборите си, като същевременно държат на стила. Винаги ме е впечатлявала зависимостта между това, че доброто за природата е всъщност добро и за нас. Като потребители имаме огромна сила и ежедневно гласуваме, подкрепяйки различни продукти. От нас зависи кои ценности ще са “на мода”.

Каква си искала да станеш като малка? И как един студент по право започва да прави дрехи от рециклирани материали?

Детската ми мечта беше да бъда писател, съвсем естествено, защото “поглъщах” несметни количества литература. Това се оказа доста полезно по време на подготовката за кандидатстудентските изпити. А иначе не отделям правото от устойчивата мода, защото именно благодарение на студентския обмен, на който бях, успях да открия различните гледни точки и подходи към начина на живот, отговорен към планетата. И към нас.

*От 8 до 12 ти юни в за първи път в изцяло онлайн формат ще се проведе най-голямото младежко стартъп събитие в страната – търговското представяне на младежките стартъпи на Джуниър Ачийвмънт България (JA България). Представянето на екипите е част от 12-тото издание на форума „Изгряващи звезди“. В неговите рамки ще се представят и 8-те стартъпа финалисти от преакселератора “Beyond“. Екипите работят в три направления – Интелигентни градове, Медицина и здравеопазване и Суровини и кръгова икономика, съответно с ментори и подкрепа от Citi, Novartis и EIT Raw Materials. За всяко от трите направления екипите ще се състезават за награди и подкрепа на стойност до 5000 лева, която включва парична награда и менторство за доразвиване на идеята. Студентите ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп на JA“ и участие в международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа.