Днес отбелязваме Кръстовден. Празникът се нарича още Водокръст, Неядка, Попова Коледа. Според народните вярвания на този ден лятото си тръгва. 

Снимка: iStock

Според църковното предание св. Елена се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех.

Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Ерусалимска църква.

След страданията и Христовото разпятие, кръстът се превръща в знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява любовта и саможертвата, победата над злото, принадлежността към християнството.

На този ден всеки трябва да пие от покръстената вода, за да изгони злото от себе си. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Яде се грозде и ореден хляб.

На Кръстовден кръстът се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. По традиция се поръсват със светена вода и къщата, и храната. 

Честит имен ден на Кръстьо, Кръстина, Кръстан, Кръстана, Кръстилена, Кръстена, Кръстил, Кръстила, Кристин, Кристина, Кристиана, Кристиан!