Изминаха 38 години от смъртта на Грейс Кели – американката, която през 1955 г. получава "Оскар" за най-добра актриса (The Country Girl), а година след това се отказва от професията си, за да се омъжи за принца на Монако.

Грейс Кели и Марлон Брандо със своите "Оскар"-и за най-добър актьор, 1955 г.
Снимка: Getty Images

На 13 септември 1982 г. Грейс шофира към дома си, когато получава инсулт. Колата, в която е и 17-годишната й дъщеря Стефани, полита към 30-метровата пропаст. На следващия ден 52-годишната Грейс Кели умира от мозъчен кръвоизлив.

Грейс Кели в типична за Холивуд фотография от средата на 1950-те години
Снимка: Getty Images

Принцеса Стефани оцелява и през 2015 г. споделя в интервю за френското издание Point de Vue:
„След гнева и страданието дойде замислянето. Казах си – Чакай! Би било логично и аз да загина. След като съм жива, значи има някаква причина. Имам място на този свят и трябва да го намеря!“.

Грейс Кели е родена във Филаделфия на 12 ноември 1929 г. На 22 се снима в първия си филм – Fourteen Hours. Най-известните й роли са в класиките на Хичкок Dial M for Murder и Rear Window.

През 1956 г. красавицата се омъжва за принц Рение и окончателно затвърждава образа си на лайфстайл икона, за чиято съдба мечтаят милиони жени по света.

Сватбата на Грейс Кели и принц Рение, Монако, април 1956 г.
Снимка: Getty Images

Грейс Кели и принц Рение, който почина през април 2005 г., имат три деца – Каролин, Алберт и Стефани.

Принц Алберт, който в момента е на престола в малкото Княжество, коментира през 2017 година:
„Възстановяването след подобна загуба винаги отнема няколко години. Изправяш се на крака благодарение на останалите членове в семейството и на приятелите“.

Грейс Кели и принц Рение с две от децата си – Алберт и Каролин, Флорида, 1963 г.
Снимка: Getty Images

През 1982 г. погребалната церемония в катедралата на Монако е предавана по телевизията и наблюдавана от около 100 милиона души по света. За да изпратят принцесата, на място са дошли първата дама на САЩ Нанси Рейгън, принцеса Даяна и легендата Кари Грант.

 

Грейс Кели в деня на сватбата си, април 1956 г.
Снимка: Getty Images