В хладната вечер на 20 март 1974 г. принцеса Ан, единствената дъщеря на кралица Елизабет, се прибира в Бъкингам след поредното благотворително събитие. На предните седалки в ролс-ройса са шофьорът, както и личният телохранител на Ан. Отзад са 23-годишната принцеса и първият й съпруг – Марк Филипс.

Изведнъж бял Ford Escort препречва пътя на лимузината, а шофиращият го Иън Бол открива огън. Той ранява мъжете от предните седалки на ролс-ройса и се насочва към принцеса Ан. По това време тя е втора в линията за онаследяване на короната, веднага след по-големия си брат Чарлз, който все още не е женен и няма деца.

Наблизо има полицай, който се притичва на помощ, но Иън го прострелва в стомаха.

Нападателят започва боричкане с принцесата и съпруга й, при което става ясно, че иска да я отвлече. За щастие, няколко секунди по-късно той получава удар в тила от случайно минаващия 28-годишен непрофесионален боксьор Рони Ръсел, баща на три деца. Така покушението е осуетено.

Полицията оглежда местопрестъплението веднага след опита за отвличане
Снимка: Getty Images

Днес Рони е на 72, болен и затънал в дългове. Това го принуди да продаде медала си за храброст, получен от кралица Елизабет, но преди детайлите за търга, нека чуем разказа му за драматичния 20 март 1974 г.

„Отивах на работа с колата, когато видях бял форд да се движи доста странно в посока Бъкингам. Веднага усетих, че има нещо нередно. Когато стигнах до лимузината, атентаторът вече дърпаше принцесата за ръката и се опитваше да я извади от колата. Ударих го в тила, а той стреля с револвера си към мен. За късмет, пистолетът засече. Грабнах палката на ранения полицай и ударих нападателя с всичка сила. Той побягна, но малко след това бе арестуван.“

По време на процеса става ясно, че Иън Бол е смятал да поиска подкуп от 4 милиона долара, които в днешно време се равняват на 16 милиона. Осъден е на доживотен затвор в психиатрична клиника.

25 март 1974 г. Принцеса Ан посещава в болницата ранените при нападението мъже
Снимка: Getty Images

През ноември 1974 г. Рони Ръсел получава от кралицата George Medal – най-високото отличие за храброст на цивилни лица. По време на церемонията Елизабет Втора казва на Рони: „Медалът е от кралицата, а аз искам да ви благодаря в качеството си на майка на Ан.“

Едва преди месец Рони Ръсел разкри, че е получил и друга награда за смелата си постъпка – кралицата е изплатила ипотечния му кредит.

В тази къща, взета под наем, Иън Бол е смятал да държи пленената принцеса
Снимка: Getty Images

 

В началото на март 2020 г., притиснат от безпаричие, 72-годишният Ръсел продаде медала си на търг в Лондон. За ценния орден, в комплект с благодарствено писмо от „Даунинг стрийт“ 10 и телеграма от принцеса Ан, той получи 59 000 долара.