Точно преди 11 години си отиде една от най-влиятелните изпълнителки в света. Ейми Уайнхаус почина само на 27-годишна след алкохолно отравяне, но целият свят наблюдаваше как тя бавно се убива в продължение на почти 5 години. Нека си припомним някои от най-големите хитове на певицата и някои от най-интересните подробности за живота ѝ.

1. Учила е в същото училище като Адел и Джеси Джей

От училището в Лондон, където е учила Ейми Уайнхаус, излизат още две доста популярни певици – Адел и Джеси Джей.

Тази информация е потвърдена от Джеси Джей, която разкри, че трите момичета често да пеели заедно в училище.

2. Работила е като журналист

Преди да стане прочута певица, Ейми Уайнхаус започва работа в новинарската компания WENN, където остава два месеца и пише статии за звезди от шоубизнеса.

Нейният колега Шон Хамилтън си спомня, че младата Ейми още тогава е направила впечатление на колегите си, макар и не много положително. „Тя беше нахална, шумна, груба и много псуваше. И през цялото време пееше в офиса.“

Именно на тази първа работа Ейми среща и първото си гадже – някой си Крис, както казва Шон Хамилтън. И според него именно на Крис е посветен албумът „Франк“.

3. Ейми е посвещавала и други албуми и песни и на хората в живота си

Албумът „Франк“ е посветен на първото ѝ гадже, но не само той. Песента „Аз и мистър Джоунс“ от най-популярния ѝ албум е посветена на приятелството ѝ с рапъра Нас.

4. Баба ѝ я е вдъхновила да се занимава с музика

Детската мечта на Ейми Уайнхаус не е била да стане известна певица. Тя по-скоро си е представяла бъдещето си като… сервитьорка. В крайна сметка обаче открива страстта си към музиката благодарения на баба си.

Синтия, бабата на Ейми, е била кабаретна певица и запалва момичето по джаза. Благодарение на нея Ейми прави първите си стъпки в музиката и когато възрастната жена умира през 2006 г. Ейми показва признателността си, като си прави татуировка.

5. Била е близка приятелка с британска телевизионна легенда

След като баба ѝ умира, Ейми намира ново вдъхновение (и „нова баба“, според нейния приятел Тейлър Джеймс) в лицето на британската телевизионна легенда Барбата Уиндзор, която почина през декември миналата година на 83 години.

Двете жени са прекарвали много време заедно и понякога разигравали сцени от сапунената опера „Ийстендърс“, с която е най-известна Уиндзор.

Още за живота и творчеството на Ейми Уайнхаус може да намерите на следващата страница. >>>

6. Ейми почти пише една от песните за Джеймс Бонд

Песните от началните надписи на филмите за Джеймс Бонд много често остават да живеят по-дълго от самия филм. Затова е голямо признание, когато някой бъде избран да напише и да изпълни такава песен. Ейми е била един от вариантите за изпълнител на песента от филма „Спектър на утехата“, но не е получила възможността.

В крайна сметка изпълнителите Алиша Кийс и Джак Уайт създават песента, а Ейми никак не е доволна: „Явно искат нещо просто и скучно“, каза тя през 2007 г. „Направиха голяма грешка. Ако искаха световен хит, всичките са ми в главата.“

7. Създава хитове за минути

Според една от популярните истории за Ейми Уайнхаус, тя е създала хита „Rehab“ само за 10 минути.

Ейми е била заедно с продуцента си и изведнъж ѝ е хрумнала част от песента, която тя е изтананикала. Продуцентът ѝ я е попитал кой е писал тази песен и Ейми е отвърнала „Никой.“

Заради настояването му да довърши песента, тя се е захванала с това и само няколко минути по-късно музиката и текстът са били готови.

8. Никога не се е виждала като модна икона

Стилът на Ейми Уайнхаус е уникален и много лесно може да бъде разпознат, но въпреки това младата жена никога не се е възприемала като модна икона.

Тя не е искала да влияе на модата или пък сама да се влияе от нея и е споделяла, че иска да се облича все едно още живеем в 50-те години.

9. Луда по котки

Ейми Уайнхаус е обичала котките повече от всички други животни. В един етап от живота си е имала 11 котки в дома си.

Пред вестник „Дейли Мирър“ певицата е споделяла, че обмисля да даде цялото си богатство на приют за котки.

10. Брайън Адамс ѝ посвещава песен

В последните години от живота на Ейми ясно се вижда, че нещата не вървят на добре. Певицата е пристрастена към алкохол и наркотици и опитите да се излекува изглеждат неуспешни.

През 2008 г. музикантът Брайън Адамс пише песента „Диво цвете“, която посвещава на Ейми с надеждата да ѝ помогне да се възстанови. В песента става дума за опасностите от злоупотребата с наркотици.