Голямо признание за Теодор Ушев! Българският аниматор, илюстратор и режисьор взе „Златна палма“ за филма си „φ1.618“ на кинофестивала в Бевърли Хилс. 

“Голямата награда "Златна палма" на Кинофестивала „Бевърли Хилс“ 2023 отива при "Phi 1.618" Плача!” - написа той към поста си в социалните мрежи, с който сподели новината.


Емоционалният пост на Ушев беше придружен и със снимка как държи статуетката.

„Победихме в Холивуд, Боже! - с този емоционален коментар новината бе съобщена в страницата на лентата във Фейсбук. 



23-ият международен филмов фестивал в Бевърли Хилс в Лос Анджелис се проведе от 19 до 23 април.

„φ1.618“ е първият пълнометражен филм на Ушев и е вдъхновен от литературно произведение (“Пумпал” на Владислав Тодоров), чиято историята пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните.

 Вижте повече за филма


Заглавието ни препраща към златното сечение, което представлява ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф (фи), чиято стойност е приблизително равна на 1,618. Числото на хармонията живее във всички проявления на визуалното и приковава погледа с божествения си баланс, също както смелата стиймпънк антиутопия на Теодор Ушев привлича с майсторска визия и изящни детайли. В игралните кадри са имплементирани впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на автора.

Сюжетът разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал.

В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята. Те ще минат през различни изпитания в постоянна надпревара с времето и под знака на вечната битка между любовта и злото, човешкото и античовешкото.

Премиерата на филма беше на 25 ноември 2022 г.

Вижте видео с участието на Теодор Ушев в "Тази събота и неделя":