Дългоочакваната антиутопия „φ1.618“, дело на аниматора, илюстратор и режисьор Теодор Ушев, ще можем да гледаме на голям екран от 25 ноември. „φ1.618“ е първият пълнометражен филм на Ушев и е вдъхновен от литературно произведение (“Пумпал” на Владислав Тодоров), чиято историята ще пренесе зрителите в мистериозния свят на биотитаните.

Заглавието ни препраща към златното сечение, което представлява ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф (фи), чиято стойност е приблизително равна на 1,618. Числото на хармонията живее във всички проявления на визуалното и приковава погледа с божествения си баланс, също както смелата стиймпънк антиутопия на Теодор Ушев привлича с майсторска визия и изящни детайли. В игралните кадри са имплементирани впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на автора.

Сюжетът разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята. Те ще минат през различни изпитания в постоянна надпревара с времето и под знака на вечната битка между любовта и злото, човешкото и античовешкото.

Предстои да се насладите на един филм, в който:

  • Всички сме посвоему съвършени. Някои образно, други безобразно.
  • Всяка отрова има своята противоотрова и само една сълза притежава великата мощ да наруши най-дълбокия сън.
  • Всички са в безмилостна надпревара с хроничното безредие на Хаотичния часовник.
  • И както традицията повелява…, принцът трепетно и с възхита целува Спящата красавица, за да заживеят безсмъртно и щастливо в корпореалната вечност.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков (“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“ и други), който играе ролята на завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова (с международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020), която се превъплъщава в образа на неговия водач към истината – мъдрата и смела Гаргара.

Във филма, който ще бъде разпространяван от Синелибри, участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров и др.

Теодор Ушев е автор на близо 20 анимационни филма. В България първоначално се прочува със забележителните си театрални афиши от 90-те. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и в рамките на различни фестивали.

Впечатляващите и оригинални творби на Ушев са с над 80 награди и отличия и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. Сред най популярните му произведения са визуалните шедьоври „Сляпата Вайша” (номинация за „Оскар“ 2017) и „Физика на тъгата” (отличен с над 30 световни награди и номинации).

"На нас не ни трябва война - ние се избиваме сами помежду си. В едно бурно море сме - летищата са в безпорядък, хората са изнервени, войната вкара огромни притеснения, хаос е навсякъде" - това сподели Теодор Ушев в студиото на "Тази събота". Вижте повече във видеото по-долу.