Новият анимационен филм на Теодор Ушев – "Физика на тъгата" – влиза още по-категорично в борбата за "Оскар", след като попадна в краткия списък на номинираните продукции.

"Физика на тъгата", който е създаден по едноименния роман на писателя Георги Господинов, е сред десетте заглавия в категорията за най-добър късометражен анимационен филм на 92-ите награди "Оскар", връчвани от Американската академия за кино наука и изкуство.

"Физика на тъгата" и останалите девет филма бяха селектирани от общо 92 продукции в дългия списък на анимациите, които се състезават за "Оскар".

И десетте филма, подредени в азбучен ред на английски, са:

“Dcera (Daughter)”

“Hair Love”

“He Can’t Live without Cosmos”

“Hors Piste”

“Kitbull”

“Memorable”

“Mind My Mind”

“The Physics of Sorrow” - Физика на тъгата

“Sister”

“Uncle Thomas: Accounting for the Days”

Пет филма от класиралите се в краткия списък ще получат окончателна номинация от Академията за награда "Оскар", като това ще се случи през януари 2020 г.

Теодор Ушев вече има номинация за "Оскар" в категорията за най-добра късометражна анимация със "Сляпата Вайша" през 2017 г.

Българската заявка за "Оскар" в категорията за най-добър чуждестранен филм – "Ага" на режисьора Милко Лазаров – не успя да се класира в краткия списък за златните статуетки.