Филмът "Áга" на режисьора Милко Лазаров беше избран за българско предложение в надпреварата за наградата на Американската филмова академия "Оскар" за чуждестранен филм от националния съвет за кино с председател Владимир Андреев.

Историята в "Áга" ни пренася далеч на север Седна и Нанук мечтаят семейството им отново да се събере. След смъртта на жена си Нанук извървява дълъг път, за да намери дъщеря си Áга, заминала преди години.

Милко Лазаров завършва кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Владислав Икономов. Преподава "Експериментално кино и инсценизация" в НАТФИЗ. Дебютният му филм "Отчуждение" е отличен с две награди в официалната селекция на "Дни на Венеция", Венециански МФФ 2013.

Освен режисьор на "Áга", Милко Лазаров е и съсценарист заедно със Симеон Венциславов. Филмът е с участието на Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев.

"Áга" (2018) е копродукция на България/Германия/Франция. Миналата година "Áга" на Милко Лазаров спечели наградата за най-добър филм в Сараево, грабвайки голямата награда на фестивала - "Сърцето на Сараево".

Премиерата на "Áга" беше през февруари 2018 г. в основния конкурс (извън състезанието) като закриващ филм на Берлинале, а през март откри официално 22-ото издание на София Филм Фест.