Американският актьор и режисьор Шон Пен ще направи премиера следващия месец на Берлинския филмов фестивал на заснет в Киев документален филм с украинския президент Володимир Зеленски, съобщиха организаторите при представянето на пълната програма.

Берлинале, както е известно събитието, което ще се проведе от 16 до 26 февруари, ще обърне внимание на руската инвазия в Украйна, когато се навършва първата годишнина от нея.

Филмът "Суперсила" на Пен е представен като "хроника на един филмов проект, който реалността принуди да промени в нещо по-малко контролируемо, но по-значимо". Той ще бъде най-значимият сред няколкото филма на украинска тематика на 73-ия годишен фестивал.

Корежисьорът на Берлинале Карло Чатриан заяви пред репортери, че филмът е заснет при "много трудни обстоятелства". Пен беше в Киев в края на февруари 2022 г., за да снима документален филм, когато започна руската инвазия.

Във видео, публикувано в профила на украинския президент в Инстаграм, двукратният носител на "Оскар" беше заснет да присъства на правителствена пресконференция в Киев и можеше да бъде видян да се среща със Зеленски.

62-годишният актьор засне документалния филм за Vice Studios заедно с партньора си в режисурата Аарон Кауфман.

Солидарност с украинците и иранците

Пен и преди е предизвиквал полемика заради навлизането си в актуални теми, особено след като заедно с мексиканско-американската актриса Кейт дел Кастийо интервюира Хоакин "Ел Чапо" Гусман, докато мексиканският наркобарон беше в неизвестност.

През 2018 г. бе съобщено, че Пен е в Турция и снима все още неиздаден документален филм за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

"Суперсила" ще бъде показан в специалната секция на фестивала Берлинале, извън конкурсната програма.

Чатриан заяви, че събитието, което е първата за годината голяма кинопроява в Европа, ще обърне внимание на няколко документални и игрални филма на украински режисьори, в допълнение към творби на ирански режисьори дисиденти в знак на "солидарност".

Берлинале ще предостави безплатно изложбено пространство на представители на украинската индустрия на провеждащия се в рамките на фестивала Европейски филмов пазар и ще подчертае възможностите за копродукции с украински режисьори, които са в затруднено положение.

Шепа руски режисьори, живеещи в изгнание, също ще присъстват, но фестивалът не допуска делегации и репортери, които са пряко свързани с руското или иранското правителство.

Чатриан представи 18-те филма, които ще се борят за престижните награди "Златна и Сребърна мечка" на фестивала - "еклектичен" набор от игрални и документални филми от цял свят.

Американските актьори Джеси Айзенбърг и Адриен Броуди изпълняват главните роли в британската продукция "Манодром" за млад мъж, на когото предстои да стане баща за първи път.

Чатриан заяви, че филмът предлага нов поглед върху "мъжествеността в съвременното общество".

Силно женско представяне

Вики Крипс, звездата от "Призрачна нишка" и "Корсаж", играе в "Ингеборг Бахман - Пътуване в пустинята" - филм на новаторката в женското кино Маргарете фон Трота, посветен на живота на обичаната австрийска писателка.

Японският манга творец Макото Шинкай ще се включи в конкурса с анимационния филм "Suzume", който вече е голям касов хит в родината му.

А корейско-канадската режисьорка Селин Сонг ще се включи в надпреварата с първия си игрален филм "Минали животи" - полуавтобиографичен романс за жена, разкъсвана между двама любовници.

Френският режисьор Филип Гарел режисира децата си Луи и Естер в "Плугът" - семейна драма "с голямо сърце", казва Чатриан.

А изгряващата германска звезда Франц Роговски играе член на френския Чуждестранен легион в "Disco Boy" на Джакомо Абруцезе.

Докато Кан и Венеция отдавна са подложени на критики за липсата на женско присъствие, Берлин традиционно има по-силни постижения.

Една трета от режисьорите, поканени в основния конкурс на Берлинале тази година, са жени, пише още БГНЕС.

11-дневният фестивал ще бъде открит с филма на Ребека Милър "Тя дойде при мен" - романтична комедия с участието на звездата от "Игра на тронове" Питър Динклидж и носителките на "Оскар" Мариса Томей и Ан Хатауей.

Американската актриса Кристен Стюарт ще оглави журито на фестивала, а холивудският режисьор Стивън Спилбърг ще получи почетна награда "Златна мечка" за цялостно творчество.