Политиката е привлекателна за телевизионни и кинозвезди не само в България. И в САЩ някои големи звезди от малкия и големия екран потърсиха поприще в политиката. Някои от тях дори постигнаха значителен успех. Сигурно си спомняте, че Доналд Тръмп стана известен с телевизионно предаване, преди да заеме поста на президент на САЩ.

Снимка: Getty Images

По тази причина никой не се изненада, когато се появи новината, че Матю Макконъхи смята да се кандидатира за губернатор на Тексас. Актьорът отрече тази информация (засега), но други не бързат да отричат политическите си планове толкова бързо.

Неотдавна скалата „започна“ предизборната си кампания в сериала „Младият Скалата“. Част от действието в сериала, който иначе разказва историята на бившият кечист, превърнал се в най-високоплатеният актьор в Холивуд, се развива в бъдещето, където Скалата вече е кандидат-президент. В интервю след премиерата на сериала актьорът потвърди, че би се кандидатирал за президент в бъдеще.

Тази седмица пък стана ясно, че планове за политическа кариера има и актьорът Уил Смит. В подкаст с Джон Фавро популярният актьор заяви: „Със сигурност ще върша своята част – без значение дали като артист или пък в някакъв момент ще изляза на политическата арена.“

Американската история познава случаи, в които актьори са се насочвали към политиката и са постигали големи успехи.

Може би най-известният подобен пример е Роналд Рейгън – един от най-емблематичните президенти на САЩ. Преди да се насочи към политиката, Рейгън е популярен актьор в киното и телевизията.

Снимка: Getty Images

От 1967 г. до 1975 г. актьорът е губернатор на Калифорния, а от 1981 г. до 1989 г. е президент на Щатите. Той е считан за един от най-важните хора за падането на Желязната завеса.

Друг много известен губернатор на Калифорния е актьорът Арнолд Шварценегер.

Снимка: Getty Images

Той е губернатор на щата от 2003 г. до 2011 г. След това обаче прекратява политическата си кариера и се връща в киното.

Не толкова успешен е рапърът Кание Уест. Той беше изявен поддръжник на Доналд Тръмп, преди да реши да се изправи срещу него на изборите през 2020 г. като независим кандидат.

Снимка: Getty Images

На изборите 43-годишният Уест получи едва 60 000 гласа от около 160 млн. гласували.

Актрисата Синтия Никсън, която повечето от нас познават като Миранда от „Сексът и градът“, също се пробва в политиката и се провали.

Снимка: Getty Images

Актрисата се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк срещу действащия губернатор Ендрю Куомо, но не успява да спечели. И това до известна степен е добре, защото иначе не би могла да се върне за новите епизоди на хитовия сериал.

Никой, който е запознат с живота и творчеството на Клинт Истууд, няма да е изненада, че към опита си като актьор, продуцент и режисьор, той е добавил и политик. Иконата на уестърн филмите се кандидатира за кмет на малкия град Кармел бай дъ Сий през 1986 г. и е избран с 72% от гласовете.

Снимка: Getty Images

След края на мандата си Истууд не се кандидатира отново, а се завръща към киното – 90-годишният мъж продължава да снима филми и е един от най-възрастните живи кинотворци. И макар самият той да не участва в политиката, винаги споделя мнението си. По тази причина беше доста критикуван през последните години заради подкрепата си за Доналд Тръмп.