Повечето от нас ще се усъмнят, ако човек, притежаващ милиони, ни поиска пари за нещо, но измамниците са упорити и успяват да намерят жертви. Така една жена от Великобритания е загубила 10 000 паунда, съобщава сайтът news.sky.com.

Жената, чието име и възраст се пазят в тайна, е запознала виртуална връзка с човек, когото е мислела за актьора Никълъс Кейдж. След като двамата са общували известно време, мнимият Кейдж е помолил жената да му преведе значителната сума, с обяснението, че парите са му необходими по „данъчни причини“.

Снимка: Getty Images

Влюбената в актьора жена се е съгласила, като е обещала да пази отношенията им в тайна. Все пак Никълъс Кейдж уж е щастливо женен и очаква дете, така че и не желае медиите да научават за виртуалната му изневяра. Едва след като е превела парите и е загубила връзка с „Никълъс Кейдж“, жената се е усъмнила и е подала сигнал в полицията.

За съжаление полицаите не очакват да успеят да открият извършителя на измамата и по всяка вероятност жената ще загуби парите. Още по-лошо е, че онлайн измамите изобщо не са рядкост и по всяка вероятност дори не знаем реалния брой на жертвите.

Снимка: istockphoto.com

През миналата година във Великобритания са били докладвани над 9000 случая на подобни измами и според специалисти това е само „върхът н айсберга“, тъй като повечето хора се срамуват да признаят, че са били измамени. Броят на жертвите се е увеличил с близо 30% по време на локдауна.

През последните години големите сайтове и приложения за запознанства вземат мерки, за да защитят потребителите си. По тази причина измамниците използват социалните мрежи, като набелязват жертвите си във фен страниците на известни личности. Лъжците се представят на тези личности, докато не попаднат на някой, който им вярва и е готов да им даде пари или лична информация.

Снимка: istockphoto.com

Най-често жертви на измамите стават възрастни хора над 60 години. Най-възрастният човек, за когото се знае, че е бил измамен онлайн, е на 90 години по информация на благотворителната организация „Victim Support“.