Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет ще играе във филм за българката Ружа Игнатова, която стои зад измамата с криптовалута OneCoin. Работното заглавие на проекта, зад който застава киностудиото "Метро Голдуин Майер" (MGM), е "Fake!" (Фалшив!).

Скот З. Бърнс ще е сценарист и режисьор на филма, както и продуцент заедно с Дженифър Тод. Актрисата Кейт Уинслет също ще бъде продуцент на филма, съобщава още "Дедлайн".

С "Фалшив!" Уинслет и Бърнс отново обединяват сили като творчески тандем, след като участваха във филма "Заразяване" (Contagion) на режисьора Стивън Содърбърг от 2011 г. (Бърнс като сценарист).

Филмът "Фалшив!" е базиран на книгата на Джен Макадам с Дъглас Томпсън, която се основава на истинската история на Макадам и нейното участие в схемата "Понци" на OneCoin. Самата тя ще бъде изпълнителен продуцент на филма.

Схемата на Понци е термин, който днес се използва за обозначаване на незаконна финансова операция, обещаваща високи печалби на потенциални инвеститори. Печалбите не идват от законни инвестиции, а се изплащат на старите инвеститори от парите, които идват от новите инвеститори. Схемата работи само дотогава, докато има постоянен приток от нови инвеститори, влагащи нови пари, като това понякога се нарича финансова пирамида. 

OneCoin беше популяризиран като криптовалута от базираните в България офшорни компании OneCoin Ltd. (регистрирана в Дубай) и OneLife Network Ltd. (регистрирана в Белиз) - и двете основани от Ружа Игнатова в партньорство със Себастиан Грийнуд. 

Схемата OneCoin натрупа 4 млрд. долара в целия свят, като Игнатова изчезна през 2017 г. в момента, в който беше подадена секретна американска заповед за ареста й.

Повечето от ръководителите на OneCoin вече са в неизвестност или арестувани, като Ружа Игнатова все още е на свобода. Грийнуд беше арестуван през 2018 г., както и братът на Ружа Игнатова - Константин Игнатов (през март 2019 г.), който се призна за виновен по обвиненията в пране на пари и финансови измами. 

Макадам е жертва на схемата "Понци" на OneCoin и основава група за подкрепа на засегнатите. Макадам и нейните приятели и семейство инвестираха близо 300 000 долара в криптовалутата, които загубиха. 

Припомняме, че българската предприемачка Ружа Игнатова беше обвинена в изграждането на финансова пирамида "OneCoin", рекламирана като криптовалута чрез създадените от нея компания OneLife Network и фондация OneWorld Foundation. Британският "Таймс" определи нейната схемата на Понци за OneCoin като "най-голямата измама в историята".

Ружа Игнатова е родена на 30 май 1980 г. в София. На 10-годишна възраст емигрира от България заедно със семейството си в Германия, където завършва магистратура по "Икономика" в университета в Констанц. Доктор е по право.

През 2013 г. Ружа Игнатова става един от създателите на кратко просъществувалата криптовалута BigCoin, като веднага след това заедно с един от партньорите ѝ - Себастиан Грийнууд, започват нов собствен проект OneCoin. През 2015 г. е панелист по тема "Бъдещето на финансовите транзакции" на Fourth EU-Southeast Europe Summit – събитие, организирано от списание The Economist.

Филмът "Фалшив!" се явява логично продължение в кариерата на Скот З. Бърнс, след като режисьорът написа и продуцира филма "The Laundromat" на Стивън Содърбърг за "Нетфликс" за изтичането на "Панамските документи".

Става дума за изтичане на повече от 11 млн. документи от адвокатската кантора "Мосак Фонсека" в Панама, разкриващи финансовите машинации на богати и могъщи хора, които укриват парите си - включително руския президент Владимир Путин.