Кралица Елизабет Втора почина на 96-годишна възраст и с това си отива цяла епоха в британската история. В началото на юни Великобритания отбеляза с 4-дневни тържества платинения юбилей на Елизабет – 70 години на трона.

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип притежава всички качества, за да се нарече съвременна приказка. Принцеса Елизaбет Александра Мари, родена през 1926 година и наричана от семейството си галено „Лилибет“, била по-голямата дъщеря на втория син на тогавашния крал на Англия и затова нямало никаква причина да се смята, че тя ще стане кралица някой ден.

  • Братовчедката на Хари и Уилям – принцеса Юджини, очаква второ дете
  • Ким Кардашиян купи спиращо дъха колие, носено от принцеса Даяна
  • Принц Хари за раздялата с жената, която Уилям и Кейт харесаха за негова съпруга: И двамата плакахме
  • Принц Хари: Кейт и Меган не се разбраха още от самото начало
  • Интервюто на принц Хари с журналиста Том Брадби на 14 януари по bTV
  • Кралският шивач наруши мълчанието: разногласията между Меган и Кейт за роклите на шаферките
  • Най-забавната снимка, свързана с книгата на принц Хари
  • Петя Дикова и Васил Христов в "Тази сутрин" - за биографията на "неразбрания" принц Хари
  • Кейт Мидълтън с рожден ден, докато Бъкингам се тресе от разкритията на принц Хари
  • Принц Хари: Kралското семейство си легна с дявола, за да оправи имиджа си

Филип се ражда през 1921 г. и получава титлата принц на Гърция и Дания като племенник на управляващия крал на Гърция тогава. Когато навършва 2 години, неговият чичо бил детрониран, а семейството му заточено във Франция. Макар Елизабет и Филип да са братовчеди, техните животи били много различни, когато двамата се срещнали за първи път през 1934 година на сватбата на принцеса Марина и принц Джордж. Следват още две срещи – през 1937 и 1938. По време на последната им среща Елизабет е на 13 и тя се влюбва безвъзвратно в русите коси и сините очи на 18-годишния по това време Филип. Двамата започват да си разменят писма, а на нощното шкафче на бъдещата кралица на Англия стояла негова снимка.

1961 г.
Снимка: Getty Images

Като всяка приказка с щастлив край, която няма как да не се сблъска с няколко подводни камъка, и тяхната преминава през сериозно препятствие. Бащата на Елизабет - крал Джордж VI искал най-доброто за своята обична Лилибет и това била причината да има определени резерви относно нейния избраник. По това време семейството на Филип не било финансово независимо, а в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение, защото негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери.

Официален портрет от сватбата на Елизабет и Филип.
Снимка: Getty Images

Въпреки всичко през 1947 г. Филип получава разрешение от крал Джордж Шести и предлага брак на Елизабет с пръстен, който е създаден по негова идея. Тогава той става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество принц Филип, херцог на Единбург“.

 

Снимка: Getty Images

Свидетелство за любовта им е писмо, което принцесата изпраща на родителите си по време на медения месец. В него тя пише за съпруга си „държи се все едно принадлежим един на друг от цяла вечност! Филип е ангел – той е много мил и внимателен.“

Чувствата на Филип към супругата му, които той изразява в писма до майка си, също свидетелстват за дълбока любов и привързаност „Да обичам Лилибет? Чудя се дали тази дума е достатъчна, за да изрази какво изпитвам наистина.“ Неговата жена била „единственото нещо на този свят, което е истинско за мен и желанието ми е да осигуря общо съществуване, което не само ще издържи на ударите, насочени към нас, но и също ще пребъде.“

През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Кралица Елизабет и принц Филип след кръщенето на дъщеря им - принцеса Ан (1950 г.)
Снимка: Getty Images

Макар бракът им да се счита за здрав и непоклатим, през първите години от управлението на Елизабет на Филип му се наложило да свиква с новата си роля – да бъде съпругът в сянка до британската кралица. Още един факт, който изобщо не се понравил на принца е, че и четирите им деца получили презимето на майка си – Уиндзор, а не неговото – Маунтбатън.

Снимка: Getty Images

На 20 ноември 2017 година кралица Елизабет Втора се превръща в първия британски монарх с платинена годишнина от сватбата (70 години).