Кралица Елизабет II управлява Великобритания вече близо 70 години. Тя е най-отдавна управляващият жив монарх и най-дълго властвалата кралица на Великобритания. По тази причина се е превърнала в символ на монархията по света и всяко нейно движение и дума се следи под лупа. Тази седмица Анджела Кели, бившата дизайнерка на кралицата, публикува книга за работата си с Елизабет II, в която сподели за един от случаите, когато протоколът е бил нарушен и кралицата се е снимала в необичайна поза. Снимките са били толкова „шокиращи“, че в продължение на 7 години публикуването им е било забранено.

Преди много години Нейно величество ми сподели нещо – тайна, която е пазила, откакто е била млада. През годините на трона, тя е била снимала по безброй начини. Но отдавна мечтаела да бъде снимана в по-неофициална поза. Искала да има свободата да позира с ръце в джобовете.

Анджела Кели в „Другата страна на монетата“

Снимка: Getty Images

През 2012 г. Анджела Кели работела по предишната си книга, „Да обличаш кралицата“, и предложила на кралицата да изпълни мечтата си и да позира с ръце в джобовете. Елизабет II се съгласила и дала разрешение да направят фотосесия. За изумление на фотографа Бари Джефри, който трябвало да направи снимките, Елизабет пъхнала ръце в джобовете си, което противоречи на етикета. Фотографът първоначално не бил сигурен дали трябва да продължи да снима, но кралицата настояла.

Кралицата застана пред обектива и започна да заема различни пози – с ръце в джобовете и с ръце на кръста. Имитираше това, което правят професионалните модели. Не можех да повярвам на очите си – кралицата се държеше естествено!

Анджела Кели в „Другата страна на монетата“

Когато управителите на „Royal Collection“, благотворителната организация, създадена от Елизабет II, която трябвало да публикува книгата на Кели „Да обличаш кралицата“, видели снимката, били шокирани.

Когато видяха цялата фотосесия, мнението им беше, че толкова непринудени снимки могат да свалят монархията и по тази причина трябва да бъдат държани далеч от очите на обществото. Не мога да си обясня защо решиха така.

Анджела Кели в „Другата страна на монетата“

Сега предстои да видим дали след като снимката вече е публична, британската монархия, оцеляла повече от 1000 години, ще се разпадне. Във всеки случай обаче е интересно как една от най-влиятелните и могъщи жени в света не може да се разпорежда свободно със собствения си живот.