За първи път в своето 67-годишно управление като монарх кралица Елизабет Втора слага точка на дрехите и аксесоарите от естествена кожа. А случаите, в които сме я виждали с дългокосмести палта, яки и шапки, не са никак малко.

1972 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новината за промяната в гардероба на английската кралица идва от личния й стилист Анджела Кели, която неотдавна издаде книга със заглавие „The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe“ (Другата страна на монетата: Кралицата, гардеробиерът и дрешникът).


В нея Анджела пише: „Ако нейно величество трябва да се появи на събитие и времето е студено, от 2019 година нататък еко кожата ще бъде използвана, за да я пази от студа.“


За обществеността не е тайна, че в продължение на години Елизабет Втора беше критикувана от различни групи за защита на животните.

2010 г.
Снимка: Getty Images/Guliver PhotosГоворител на Бъкингамския дворец е потвърдил официално за решението на кралицата, без да разкрива какви са мотивите зад него.

„Всяка кожа, която се използва за създаването на нови дрехи за кралицата, ще бъде изкуствена“, заявява говорителят.

Групите за защита на животните са доволни от решението. Клеър Бас, която е изпълнителен директор на организацията за защита на животните Humane Society International, заявява:

„С премахването на кожата нашият държавен глава изпраща силно послание, че естествената материя не е модерна вече и не си отива с бранда Великобритания. Призоваваме правителството да последва примера на Нейно величество и да направи Великобритания първата страна в света, която забранява продажбата на животинска кожа.“

2015 г.
Снимка: Getty Images/Guliver PhotosВъпреки това правилото за носене на изкуствена кожа се отнася само за кралицата, което означава, че останалите членове на британския кралски двор ще продължат да се обличат с естествена.

А и не само членовете на фамилията. През 2006 година защитници на животните от PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) протестират пред Бъкингамския дворец с искане униформените пазачи пред зданието да спрат да носят емблематичните шапки с естествен косъм.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos