Да осигурявате забавление за децата е много сложна задача, която освен свободно време, изисква и голяма доза въображение. Понякога обаче родителите изчерпват идеите за игри и не могат да осигурят желаното разнообразие. От екипа на Promoclub.bg споделят защо методите на забавление са важни за развитието на децата и дават пример за някои достъпни и любими занимания, които да практикувате с малчуганите.

Как игрите помагат за развитието на децата?

Различните занимания с цел забавление са много повече от начин за разнообразяване и запълване на времето на малчуганите. Те оказват ключова роля в няколко направления от развитието на малките. Те се характеризират със следните предимства, които от детски свят - Промоклуб споделят:

1. Усъвършенстват моториката
Някои занимания, включващи повече движение, подтикват към физическа активност, развиват моториката и са много важни за развитието на малките.

2. Развиват въображението
Чрез пресъздаването на различни образи, ролеви модели, имитации и други бюджетни и образователни варианти, се развива въображението.

3. Насърчават талантите
Много деца крият в себе си неподозирани таланти – пеене, танци, рисуване, моделиране, които могат да бъдат насърчавани още от ранна детска възраст.

4. Имат съществена роля в социалното развитие
Подобряват комуникацията с родителите и с други участници, учат на отборни действия и развиване на колектив.

5. Стимулират когнитивното мислене и умения
Образователните предложения за приключения имат за цел да насърчат логическото мислене, да научат малчуганите на нови понятия, да разширят познанията им. Често това води до по-бързо проговаряне при най-малките не само на родния, но и на чуждестранен език.

Това са основните причини, в комбинация с положителните емоции и забавлението, които правят игрите подходящи за всеки ден.

Снимка: iStock

Кои бюджетни игри да изберете за вашето дете?

Има множество варианти, които са достъпни, бюджетни и ще се превърнат в любими на детската аудитория от всяка възраст.

Онлайн ще откриете разнообразие от образователни артикули, които стимулират когнитивните функции и социалното развитие за редене на дървени пъзели, свързване на символи в едностранни и двустранни дъски и други.

За тези малчугани, които си мечтаят вече да практикуват дадена професия, като готвачи, фризьори, лекари, продавачи в магазини, има реалистични комплекти и предложения.

За творческите личности се предлагат детски таблети за рисуване, приспособления за моделиране, пластелини, а за любителите на тематичните играчки – маски, принадлежности и комплекти на тема любими анимационни герои, коли и други.

За отборни игри с родители и приятели се предлагат различни ролеви модели и такива с имитации, които да стимулират въображението.

Снимка: istockphoto.com