Всеизвестно е, че природата е пълна с чудодейни съставки за кожата, които включваме в рутинните си процедури за красота, като например авокадо, джинджифил, лимон или черна ряпа. Но какво да кажем за шоколада? Често е обект на лоша оценка от страна на тийнейджърите, които го обвиняват за акнето си.

От друга страна, какаото може да се открие в нашите козметични продукти... Не е лесно да се определи кое е истинско и кое не, тъй като чуваме за всичко и за неговата противоположност. Ето всичко, което трябва да знаете за въздействието на шоколада върху кожата и тялото.

Снимка: iStockШоколадът причинява пъпки?

Всички сме чували тази фраза много пъти. Но това е често срещано погрешно схващане, което се повтаря отново и отново. Нито едно научно изследване не е успяло да потвърди реална връзка между консумацията на шоколад и появата на пъпки от акне.

Учените и дерматолозите са категорични. Млечният шоколад обаче е храна с висок гликемичен индекс, с високо съдържание на въглехидрати и захар. Последните могат да повлияят на хормоните и по този начин да ускорят производството на себум. Тук се появяват пъпки и черни точки.

Снимка: iStock

Шоколадът е вреден за здравето?

Да, и не! Белият и млечният шоколад съдържат високо съдържание на мазнини и захар, които не са полезни за фигурата ви. Има обаче малка разлика - черният шоколад подобрява физическото ви състояние. Богат на минерали като желязо, калций и магнезий, черният шоколад има реални ползи за здравето, особено в борбата със спазмите и нетърпението.

Той е полезен и за сърцето, тъй като намалява кръвното налягане. Но това не е всичко, той е концентриран и на магнезий. Много важен минерал, който повишава способността на организма да поддържа кожата в добро физическо и морално здраве. Освен това намалява появата на бръчки.

Снимка: iStock

От шоколада се напълнява?

Това отново е вярно и невярно. Всичко е въпрос на мярка и количество, както при всяка храна с високо съдържание на захар и мазнини. Независимо дали става въпрос за млечен или черен шоколад, ако консумирате разумно количество, той няма да повлияе на увеличаването на теглото ви. Черният шоколад има свойства за потискане на апетита. При някои диети дори се препоръчва в края на храненето, за да се запази сладка нотка.

Снимка: iStock

Изводът?

Отдайте се на шоколадовото удоволствие, но в умерени количества!