Проучване, публикувано в списание Appetite, открива връзка между редовното хапване на шоколад и повишената концентрация. То е направено сред 968 души и се състои от различни когнитивни тестове. Изследователите откриват, че хората, които ядат шоколад, имат по-добре развита памет и по-концентрирано внимание.
Джорджина Е. Кричтон, която ръководи проучването, предполага, че за това са виновни какаовите флаваноли и метилксантини, открити в шоколада.
Твърде хубаво, за да е вярно?
Предишни проучвания също сочат, че какаовите флаваноли повишават дейността на мозъка.
В изследване от 2014 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, направено сред деветдесет възрастни хора, се установява, че паметта им се подобрява значително, след като консумират какао. Най-добрият начин за получаване на какаови флаваноли е чрез какаотo на прах.
Шоколад и настроение
Яденето на правилния вид шоколад може да помогне за предпазване от лошо настроение и депресии.
Изследване, публикувано в списанието „Депресия и тревожност“ (юли, 2019 г.), показва, че яденето на тъмен шоколад има превантивен ефект при депресия.
Чаши за тъмен шоколад „слънчева каша”, шоколадов мус с 2 съставки, мъфини от тъмен шоколад от авокадо от боровинки - толкова много рецепти, толкова малко време да ги приготвим. Добрата новина е, че какаото влияе добре на мозъка.
На 7 юли отбелязваме Деня на шоколада. Ясно е с какво ще се почерпим, нали?