Консумацията на черен шоколад намалява стреса и възпаленията, като същевременно подобрява паметта, имунитета и настроението, сочат резултатите от изследване на американски учени от "Loma Linda University" в Калифорния.

Черният шоколад помага на хората по-добре и по-лесно да усвояват различна информация, като са достатъчни едва 48 грама. Специалистите препоръчват да консумираме черен шоколад с високо съдържание на какао - поне 70% и 30% органична тръстикова захар. 

Снимка: iStock

Въпреки че ползите от консумацията на черен шоколад са добре известни, тъй като какаото в шоколада е богат източник на флавоноиди, това е първото изследване, при което ефектът е изследван върху хора, за да се определи как може да стимулира когнитивното, ендокринно и сърдечно-съдово здраве.

Изследването с електроенцефалография (ЕЕГ) е отчело ефекта при консумиране на 48 г тъмен шоколад (70% какао) след кратък период от време (30 минути) и продължителен период от време (120 минути).

Снимка: iStock

Черният шоколад с поне 70% какао повишава активност в гама честотата (25-40 Hz), като тази суперхрана подобрява невропластичността и здравето на мозъка.

Повече за резултатите от научното изследване вижте в сайта на университета.