Чудно е как се променят нещата. Полезните днес храни например се оказват вредни утре. И обратното. Изглежда шоколадът, който от десетилетия е набеден за враг номер едно на слабата фигура, май ще се окаже точно обратното на това.
Анализ върху осем изследвания, направен от китайски специалисти, показва, че шоколадът намалява нивата на холестерола, но само когато се консумира в малки количества.
Авторите на настоящето проучване от Китайската академия на медицинските науки са анализирали осем изследвания, посветени на ефекта от какаото върху кръвните мазнини - липидите.
Специалистите са установили, че какаото понижава нивата на "лошия" и на общия холестерол с по около 6mg/dL.
По-нататъшният анализ обаче е показал, че благоприятният ефект се наблюдава само при хората, които консумират малки количества какао, съдържащи 260 или по-малко милиграма полифеноли, както и при тези с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.
При тези, които консумират големи количества шоколад, както и при здравите хора, не е наблюдавано понижаване на "лошия" холестерол.