Заради климатичните промени и повишаването на температурите какаото може да започне да изчезне. То е суровината, от която се прави най-предпочитания десерт – шоколадът.
За предстоящия спад в производството на какао пише германският Tagesschau. Учените предупреждават за слаба реколта от какаови зърна от Гана. Тя, заедно с Мадагаскар, са основните държави, в които се отглежда растението. Изразен в цифри, драстичният спад в добива изглежда така - вместо 1 млн. тона (според прогнозите), фермерите от Гана имат 700 000 тона.
Другата опасност за шоколада се нарича CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) и е вирус. Той заразява много от какаовите растения. Около 16% от тях вече са заразени, а се предполага, че реалният брой е по-голям.
Освен вкусен, шоколадът е и полезен.
Предпазва от сърдечни заболявания.
Ободрява мозъка.
Действа като естествен имуностимулант.