Заради климатичните промени и повишаването на температурите какаото може да започне да изчезне. То е суровината, от която се прави най-предпочитания десерт – шоколадът.

За предстоящия спад в производството на какао пише германският Tagesschau. Учените предупреждават за слаба реколта от какаови зърна от Гана. Тя, заедно с Мадагаскар, са основните държави, в които се отглежда растението. Изразен в цифри, драстичният спад в добива изглежда така - вместо 1 млн. тона (според прогнозите), фермерите от Гана имат 700 000 тона.

Другата опасност за шоколада се нарича CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) и е вирус. Той заразява много от какаовите растения. Около 16% от тях вече са заразени, а се предполага, че реалният брой е по-голям. 

Снимка: iStock

Освен вкусен, шоколадът е и полезен. 

Предпазва от сърдечни заболявания.

Ободрява мозъка.

Действа като естествен имуностимулант. 

 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement