След прекрасните есенни дни, които преживяхме, следват тези, които ни карат да се депресираме, да носим гумени ботуши и чадъри, да ходим често до аптеката за прахчета, смучещи дражета, сиропи, скатулки с обещаващи да ни вдигнат на минутата на крака хапченца. За да не стигаме до последния вариант, просто можем да се наслаждаваме на храната, която, подбрана правилно, винаги е източник на здраве и енергия. Какво всъщност можем да хапваме, да бъдем щастливи, докато го хапваме и едновременно да получаваме енергия и здраве? Ето нашата селекция вкусна храна, която вдига на крака:


Черен шоколад


Кой не обича качествен черен шоколад? И само като си помислим, че този вкусен десерт е и толкова полезен, няма какво да му мислим. И все пак с какво черният шоколад ще ви помогне? Сред неоспоримите му ползи за здравето са подобряване работата на сърдечно-съдовата система, грижи се за кожата и очите, подобрява настроението и т.н. Една от съставките в шоколада действа върху определена част от мозъка, която провокира кашлицата. В този смисъл черният шоколад може да ви помогне в борбата с досадното кашляне. А голямото количество какао в него подпомага растежа на Т-клетките и увеличава способността на имунната система да се защитава срещу инфекциите. Колко добри причини да си похапвате често от какаовото изкушение, нали? Гледайте съдържанието на какао да е поне 70 или повече %.


Пилешка супа или бульон


Особено в студените дни само мисълта за купа с топла супа действа оздравително, нали? Съдържанието на мазнини и различни протеини в пилешкото го прави чудесен лек. При варенето на месото се отделя специална аминокиселина, която има химична структура, близка до тази на лекарствата, които се борят с бронхита. Неслучайно обикновено, когато се разболеем първото нещо, което майките ни приготвят, е именно пилешка супа. Тя има благотворно влияние при настинка и различни грипни инфекции.


Цитрусови плодове


Зимата е сезонът на цитрусите и ще е престъпление да не се възползваме от всичките витамини, антиоксиданти и химични елементи, на които изобилстват те. Така например едно киви съдържа три пъти повече витамин С от един лимон – чисто информативно, ако сте решили да стимулирате имунната система. И изобщо не е нужно да ги консумирате в промишлени количества – 3-4 портокала или кивита задоволяват напълно дневните нужди на организма от витамин С.


Тиква


Тя е любим есенен плод, който може да се консумира както в сладки варианти, така и в солени супи и манджи. Ползите й са безспорни. Сравнително голямото съдържание на витамин С укрепва имунната система и ни предпазва от вирусни инфекции. Тиквата съдържа редки витамини, които отговарят за правилното съсирване на кръвта, както и витамин Д, който през зимните месеци трудно се набавя естествено от организма ни заради късите и мрачни дни.


Риба и морски дарове


От малки родителите ни повтарят да хапваме риба поне 2 пъти седмично и се стараят да присъства на трапезата. В това няма нищо случайно. Рибата осигурява така важните омега-3-мастни киселини, които стимулират имунната система. Те още намаляват възпалителните процеси и подобряват работата на белите кръвни телца. Най-много от полезните киселини се съдържат в по-мазните риби и морски дарове, като сьомга, скумрия, пъстърва, херинга, сардина.