Ново проучване показва, че шоколадът може да играе роля в поддържането на сърдечното здраве. Хората, които ядат шоколад три пъти месечно, са с 13% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, в сравнение с тези, които не консумират какаовото изкушение.

Това се дължи на естествено съдържащите се флавоноиди в какаото, които имат противовъзпалително действие  и укрепват кръвоносните съдове.

Въпреки това ситуацията може да бъде сложна, тъй като шоколадът съдържа много захар и наситени мазнини.

Затова експертите препоръчват малки количества черен шоколад и избягването на добавки от прекалено много захар и сметана към горещи шоколадови напитки, за да се извлекат ползите.

Снимка: iStock

На обратната страна на нещата - хората, които си позволяват да ядат шоколад всеки ден са със 17% по-висок риск от сърдечна недостатъчност.

Проучването е проведено от американски учени от медицинското училища "Icahn" към болница "Маунт Синай" в Ню Йорк, обхванало над 757 000 души.

Резултатите само потвърждават предишни изследвания, които показват, че умерената консумация на шоколад може да бъде от полза за сърцето.

Резултатите от изследването са представени на последната конференция на Европейското кардиологично общество в Мюнхен, Германия.