Ацтеките наричат шоколада храна на боговете. В Европа в миналото шоколадът се е продавал в аптеките като лекарство. А днес той е любимото лакомство на толкова много хора, че няма как да не се радваме, че е толкова лесно достъпен.
Но дали и с какво е полезна за здравето тази божествена храна?
Ето какво се случва в тялото ви, след като сте хапнали шоколад
След 10 минути
Повишава настроението и ободрява
Триптофанът, който се съдържа в шоколада, води до производството на серотонин, кокйто е хормонът на щастието.
Подобрява кръвоснабдяването на мозъка
Това е особено важно за продуктивната работа
Защитава зъбите
Какаовото масло обвива зъбите с тънък слой, който спира размножаването на бактериите.
След 30 минути
Помага в борбата с кашлицата
Теоброминът, който влиза в състава на шоколада, действа успоковащо на кашлицата.
Защитава кожата, благодарение на флавоноидите и антиоксидантите
В организма се натрупват микроелементи (калий, магнезий, натрий, желязо) и витамини (PP, B1, B2, E).
След няколко дни
Намалява тревожността
Какаото намалява нивата на хормона на стреса.
Намалява желанието за ядене на сладко
В дългосрочен план хапването на шоколад потушава желанието от консумация на други вредни сладости.