Ацтеките наричат шоколада храна на боговете. В Европа в миналото шоколадът се е продавал в аптеките като лекарство. А днес той е любимото лакомство на толкова много хора, че няма как да не се радваме, че е толкова лесно достъпен.

Но дали и с какво е полезна за здравето тази божествена храна?

Ето какво се случва в тялото ви, след като сте хапнали шоколад

След 10 минути

Повишава настроението и ободрява
Триптофанът, който се съдържа в шоколада, води до производството на серотонин, кокйто е хормонът на щастието.

Подобрява кръвоснабдяването на мозъка
Това е особено важно за продуктивната работа

Защитава зъбите
Какаовото масло обвива зъбите с тънък слой, който спира размножаването на бактериите.

Снимка: iStock

След 30 минути

Помага в борбата с кашлицата
Теоброминът, който влиза в състава на шоколада, действа успоковащо на кашлицата.

Защитава кожата, благодарение на флавоноидите и антиоксидантите

В организма се натрупват микроелементи (калий, магнезий, натрий, желязо) и витамини (PP, B1, B2, E).

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

След няколко дни

Намалява тревожността
Какаото намалява нивата на хормона на стреса.

Намалява желанието за ядене на сладко
В дългосрочен план хапването на шоколад потушава желанието от консумация на други вредни сладости.

Снимка: Thinkstock