Шоколадът е полезен за мозъка, тъй като съдържащите се в него флаваноли стимулират паметта, подобряват концентрацията, скоростта на обработване на информацията, работната памет и гладката реч при възрастните.
Резултатите идват от ново изследване на италиански учени от "University of L’Aquila" за позитивния ефект от краткосрочния и дълготраен прием на флаванолите в шоколада върху главния мозък.
Черният шоколад подобрява изключително мозъчната функция, като има способността да действа ободряващо на хората, които не са си доспали достатъчно добре.
Ползите от черния шоколад (с какаово съдържание над 70%) са безспорни за човешкото здраве, но не бива да бъде основание за прекаляване с него - заради високото съдържание на калории, захар и мляко, както и на кофеин и теобромин от какаовите зърна.
Флавоноидите в шоколада един ден дори могат да се използва за подобряване на мозъчните функции при пациенти, заявява ръководителката на изследването д-р Валентина Сочи.