Яденето на черен шоколад намалява стреса и възпаленията. Резултатите са от две нови изследвания на Центъра за здравни науки на университета Лома Линда. Проучванията са съвсем нови, представени на Годишната среща по експерименталната биология 2018 в Сан Диего.
Тъмният шоколад с висока концентрация на какао (поне 70% какао) има положително въздействие върху нивата на стрес, възпаленията, настроение, паметта и имунитета. Lee S. Berk, DrPH, декан по научно-изследователските въпроси в School of Allied Health Professions от 2 години влиянието на тъмния шоколад върху неврологичните функции при хората. Проучванията са направени при консумация на 48 g тъмен шоколад (70% какао) в период от 30 минути. Какаото регулира клетъчния имунен отговор, невронната сигнализация и сензорното възприятие.