Различни проучвания доказват, че шоколадът е най-желаното „нещо сладко“  от жените. Повечето жени обичат шоколад, защото яденето му ги кара да се чувстват специални и обичани. 

Какво се случва с жената, след като хапне шоколад?

1. Отдава се на блаженството да усети топящата се по езика и небцето й сладост.
2. За тези няколко секунди/минути си дава почивка.
3. Откъсва се от ежедневните проблеми, както и от товарещата мисъл „Яде ми се нещо сладко, какво да бъде?!“
4. Хапването на шоколад за някои е като малък оргазъм. Някои любители на шоколада описват чувството при яденето на шоколад като истински екстаз. 


5. Шоколадът доставя на организма хранителни вещества, които балансират хормоните. 
6. Какаовото удоволствие е мощен източник на серотонин – хормонът на щастието и домапин.
7. По време на менструация или силен ПМС шоколадът си е почти задължителен.
8. Шоколадът намалява болката. Има дори специален шоколад "Женска Луна", който се препоръчва за консумация от жените в дните с менструация. В изследване, публикувано в Journal of Neuroscience, се споделя, че лабораторни мишки реагирали на болката много по-бавно, докато ядели шоколад.

Жените обожават шоколада, защото той кореспондира на всяко едно от настроенията им. Жената е многопластово същество и често се случва да е сърдита, щастлива, ядосана и пълно дзен в рамките на 2 минути. Шоколадът е именно тази храна, която кореспондира максимално добре на всяко едно от нейните настроения.

Промените в настроението не са просто женски каприз. На биологично ниво те се обясняват по следния начин – хормоналните нива са различни в различните дни на менструалния цикъл на жената. Именно това е източникът на различните нюанси в настроението на една жена. Жените имат нужда от шоколад, за да ги балансира във всяко едно от техните настроения.

Снимка: iStock

Известни цитати за шоколада и жените

# „След 20 години брак постепенно започвам да добивам представа какво наистина обичат жените… Разговор и шоколад!“
Мел Гибсън

#"На биохимично ниво любовта се равнява на тонове изяден шоколад."
Джон Милтън в "Адвокат на дявола"

#"Никога преди природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в такова малко пространство, както когато го е сторила с какаовото зърно." - Александър фон Хумболт