Както вашите ритуали за грижа за кожата, така и вашите навици за гримиране, трябва да отговарят на възрастта ви и нуждите на кожата ви. Фокусът ни е върху грима за старееща кожа и основните принципи при създаването на грим.

Ирина Голубева е блогър, професионален гримьор и основател на онлайн училище Make Up for yourself. Тя разказва за основните „златни“ правила на грима в напреднала възраст. "Този грим ще освежи външния ви вид и ще скрие несъвършенствата", сочи онлайн изданието MC.

Снимка: iStock

Правилната грижа за кожата е ключът към перфектния грим. Преди да нанесете каквито и да било продукти за грим, подгответе старателно кожата си, като я почистите и овлажните. Не забравяйте да нанесете подходящ хидратиращ крем и да оставете кожата да почине за около 10 минути.

Правило №1: Не забравяйте да използвате основа за грим

Снимка: iStock

За постигане на гладка текстура без изразени възрастови промени по кожата, е необходима дълготрайна и плътна основа за грим. Основата ще изравни кожата и ще ви позволи да нанасяте останалите продукти по-гладко. За да не се утежнявате кожата и гримът да изглежда по-естествен, течните основи трябва да се нанасят на тънък слой.

Хак: Нанесете необходимото количество фон дьо тен върху четката и след това го разпределете върху лицето. За грим, свързан с напредването на възрастта, е препоръчително да използвате по-леки, нематиращи основи.

Правило №2: Правилно контуриране

Снимка: iStock

За правилно контуриране, което няма да подчертае несъвършенствата, трябва:

  • Пудра;
  • Сух контур (студен сив нюанс);
  • Бронзант (лек и с отразяващи частици);
  • Руж.

Поставете малко пудра върху пухкава четка и почистете лицето си, като нежно прелеете грима по шията и деколтето. След това вземете малко сух контур в студен сив нюанс и го нанесете върху скулите, по линията на косата, по ъглите на челюстта и не забравяйте да нанесете малко от горния клепач до слепоочието и го прелейте добре. Вземете лек бронзант и го нанесете с едно движение (след изтръскване на излишното от четката) под формата на цифра 3 – от челото до скулата.

На последния етап нанесете руж върху бузите, върху горния клепач и малко върху устните. Опитайте се да избягвате ярко червени или розови нюанси на ружа. Те само ще подчертаят възрастта ви и е възможно дори да ви прибавят няколко години отгоре.  

Правило #3: Подходящ грим

Снимка: iStock

Опитайте се да избягвате ярки нюанси в грима на очите и поставяйте акцента на грима върху устните, но не и ярко или тъмни нюанси на червило. Това ще отвлече вниманието от наличните несъвършенства по кожата.

Що се отнася до цветовата палитра, препоръчваме да използвате по-спокойна гама: охра, кафяво, бордо, зелени нюанси. Освен това не разчитайте на матови или прекалено блестящи сенки. Изберете меки, сатенени тонове, които приятно ще освежат визията ви.

Хак: Вземете малка четка и нанесете по-тъмни нюанси на кафявото върху външните ъгли на очите си, след което смесете сянката добре с повдигащо движение към слепоочието.

Правило #4: Хидратирайте устните

Снимка: iStock

Преди да нанесете каквото и да е червило или молив, трябва правилно да третирате устните си с гланц, хигиенично червило или балсам, защото младите устни са преди всичко овлажнени устни. Що се отнася до нюансите на гланцовете и червилата, предпочитайте топли, деликатни варианти: нежно розово, прасковено, а за специален повод можете да използвате наситено алено червило.