Напоследък все повече виждаме в социалните мрежи да се говори за „магическите“ ефекти от хиалуронова киселина и ретинола, а много инфлуенсъри редовно ни демонстрират как ги съчетават в ежедневните си ритуали за красота.

И има защо. Кожата изисква доста грижи и поддръжка, за да функционира добре, особено с напредването на възрастта. Това не само подобрява нейната устойчивост срещу вируси, бактерии и други външни влияния, но и действа благоприятно за добрия ѝ вид.

Две от най-разпространените съставки, използвани за поддържане на кожата в отлично състояние, са хиалуроновата киселина и ретинолът. Но за много хора, все още остава въпроса, как те ни помагат да запазим младия си и красив външен вид.

Снимка: iStock

В следващите редове ви разказваме за ефектите на двете съставки и как сами да разберете, кой от двата е най- подходящ за вас, според индивидуалните нужди на кожата ви.

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА ИЛИ РЕТИНОЛ?
Хиалуроновата киселина е най-добрият избор да хидратирате сухата кожа, докато ретинолът работи за насърчаването на по-доброто състояние на кожата чрез стимулиране на производството на колаген. Те имат и няколко предимства, които могат да работят в тандем за по-добри резултати.

Важно за ретинола:

  • Увеличава производството на колаген;
  • Намалява признаците на стареене на кожата и други несъвършенства на кожата;
  • Предлага се под формата на крем, гел или серум;
  • Съдържа се и в козметични продукти.

ВНИМАНИЕ преди употреба:

  • Има някои странични ефекти, ако се прилага НЕправилно;
  • Ефектът от използването на ретинола не е мигновенен и се забелязва след определено време на регулярна употреба;

Посъветвайте се със специалист дерматолог, за да получите желаните резултати или използвайте козметични продукти, в които има добавено безопасно количество ретинол.

Важно за хиалуроновата киселина

  • Овлажнява и хидратира кожата, но ефектът е временен, затова се препоръчва използване на продукти с хиалуроновата киселина за ежедневна употреба;
  • Ускорява процеса на заздравяване на кожата и действа като ефективен антиоксидант;
  • Хиалуроновата киселина се използва в много хидратиращи продукти, хранителни добавки, серуми и други.

КОГА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА И РЕТИНОЛ?

Снимка: iStock

Хиалуроновата киселина или HA е молекула, произвеждана естествено от човешкото тяло, предимно в кожата, ставите и хрущялите на костите. Основната ѝ роля на е да поддържа кожата хидратирана, предотвратявайки сухотата, която може да увреди структурата ѝ и я направи по-уязвима към външни влияния.

Нейната способност да ускорява заздравяването на раздразнена или наранена кожа е особено предимство. Тя стимулира кръвоносните съдове, които доставят необходимите вещества за възстановяване на кожата, и намалява възпалените процеси. Като антиоксидант, тя предпазва клетките на кожата от увреждания.

Хиалуроновата киселина поддържа кожата хидратирана и така намалява процесите на стареене.

Ретинолът e съединение получено от витамин А, представлява ефективен продукт за грижа за кожата. При нанасяне върху кожата, ретинолът стимулира колагена, лекува акне и омекотява бръчките, придавайки младежки и здрав вид.

Ефектът може да варира, но ретиноидите са добре документирани като ефективен продукт за грижа за кожата. Те подпомагат самовъзстановяването след травми и стареене, като уплътняват кожата и предотвратяват образуването на акне.

Ретинолът е наличен в различни концентрации, предоставяйки гъвкави възможности за използване. За разлика от хиалуроновата киселина, преди да тръгнем към аптеката за ретинол е добре да се консултираме с дерматолог!

Повечето експерти по грижа за кожата са съгласни, че хиалуроновата киселина и ретинолът са изключително съвместими и могат да се комбинират в ежедневието или като част от специална дерматологична терапия за подмладяване или възстановяване на кожата.

Снимка: iStock

Една от причините тези два продукта да работят добре заедно е, че техните ефекти не си пречат един на друг. Допълнителното производство на колаген от ретинола изисква хидратация за всички нови и възстановени кожни клетки, което хиалуроновата киселина може да осигури.