Ретинолът е синтетичен дериват на витамин А – шампионът сред антиейджинг продуктите. Той стимулира производството на колаген и така предотвратява появата на бръчки. Ускорява обновяването на клетките и помага за изсветляването на тъмните петна по кожата. Ето още три неща, които трябва да знаете за него.

1. Първо опитайте по-евтините продукти

Ретиноевата киселина е по-силна и дава по-добри резултати, но може да предизвика раздразнение на кожата, затова започнете с по-слаби концентрации, които са и по-евтини. Така хем кожата ще може да се адаптира, хем няма да загубите много пари, ако се окаже, че кожата ви не понася ретинола. Ако имате нетърпимост към този продукт, ползвайте други антиейджинг съставки, например пептиди и витамин С.

2. Внимавайте със слънцето

Ретинолът ви прави по-чувствителни към слънчеви изгаряния, защото ускорява подмяната на клетките и винаги сте с „нова”, деликатна кожа. Този ефект продължава няколко седмици, след като сте спрели употребата му. Затова винаги ползвайте слънцезащитни кремове.

3. Ползвайте го вечер за по-добри резултати

Причината е, че през нощта кожата се подменя и затова антиейджинг продуктите са по-ефективни. Освен това слънцето разгражда ретинола, така че няма смисъл да го ползвате сутрин. Вечерното нанасяне има и друга полза – ако ви е за първи път, и получите зачервяване, ще имате време за възстановяване.