Гъсти, плътни, с наситен цвят и блясък - такива с косите на японките. Просто късмет или нещо повече? Кои са тайните на тези изумително добре изглеждащи гриви?

Според експерта по природна козматика за коса Елена Доброгорска, цитирана от руското издание Marie Claire, в Страната на изгряващото слънце жените консумиран такива храни, които правят косите им здрави и лъскави.

1. "Ние сме това, което ядем" - морски продукти за блясък

В ежедневното меню на азиатките винаги има риба или някакъв морски продукт. Те са богати на полезни белтъчини, които отговарят за вида на косъма. Морските продукти поддържат балансиран и цялостен липидния слой на косъм. Също така подпомагат здравината на скалпа, така че да няма възпаления и раздразнения. 

2. Соя и водорасли

Те подхранват косъма отвътре и му придават допълнителна сила и гъвкавост. 

3. Зелен чай за детоксикация

Напитката е със силни антиоксидантни свойства, което индиректно влияе и на косата. 

Снимка: iStock

4. Добавки на основата на плацента

Хранителните добавки, които съдържат колаген и биомодулатори, също са на почит сред жентие в Страната на изгряващото слънце. Те укрепват структурата на косъма и му придават блясък. 

Трудно е обаче да се набави всичко необходимо за здравата коса само от храната. Затова е нужен допълнителен прием на елементи като цинк, манган, селен и други микроелементи, отговарящи за добрия вид на косата. 

5. Козметика без сулфати

Голяма част от японските козметични марки предлагат и продукти без сулфати. Те са щадящи косата и кожата. Освен козметиката японките ползват и друго приспособление за заздравяване на косата - масажна гумена четка. С нея шампоанът се разпенва по-лесно, а също така се стимулира кръвообръщението.

6. Сквалент

Това е мазнина от животински произход, която по състав прилича на хидролипидния слой на кожата. Затова балсамите и маските със сваленд са предпочитани при проблеми с косата. Като допълнителна грижа японките използват арганово масло. То е прекрасно средство за разплитане на заплетени краища и такива, които цъфтят или са сухи. 

Снимка: iStock

7. По традиция - масло от цвят на камелия

Една рецепта, която се предава от майка на дъщеря е използването на масло от цвят на камелия за блясък на косата. То съдържа олеинова киселина. Японките го използват по следния начин: 

  • загрява се чаена лъжичка масло върху пламъка на запалена свещ
  • маслото се нанася с длани по дължината на косата
  • прави се лек масаж
  • престоява се с него 20 минути
  • косата се измива с шампоан