Въпреки, че навън не е лято и късите ни рокли и поли са някъде дълбоко заровени в гардероба, то това в никакъв случай не значи, че можем да си позволим да не си махаме космите. Смятаме, че всяка жена, която полага грижи за външния си вид ще се съгласи с нас.

Поради тази причина, ние от LadyZone решихме да проучим най-новите и популярни начини за трайно премахване на космите и да ви ги опишем, така че вие да може да направите информирано решение и да изберете най-удачния метод.

Има три основни начина за трайно премахване на космите: лазерна епилация, кола маска и фотоепилация. Всеки един от тях е ефективен в премахването на нежелани косми, но от друга всеки един има и неприятни странични ефекти и противопоказания.

Преимущества и недостатъци на лазерната епилация:  Лазерът е един от най-често използваните методи за премахване на косми. Проблемът е обаче, че само с един път няма дори да се доближите до желаното трайно отърваване от тях. За да постигнете перфектният резултат, а именно – гладка и копринена кожа без косми ви трябват от 5 до 10 процедури направени през 1 месец интервал.

Лъчите на лазера унищожават само активно растящите луковици на космите. Поради тази причина много от подкожните косми остават недокоснати. Трябва да изчакате всички косми да израстат и тогава да ги махнете наведнъж. Лазерната епилация се използва за премахването на косми от всички части на тялото, дори лицето и врата. С лазер може да коригирате и веждите си. Има уловка: лазерът не улавя сиви или много светли косми.

Фотоепилация – алтернативен вариант на лазерната епилация е фотоепилацията – това е метод за премахване на косми, които използва интензивни светлинни лъчи. Най-голямото преимущество на фотоепилацията е, че може да премахне косми от цялото тяло, независимо какъв вид и цвят са те. Тъй като на различните части от тялото, космите растат с различна скорост и сила, не може да се каже колко често ще е необходимо да се прилага фотоепилация. Обикновено са необходимо средно от 3 до 6 процедури.

Лазерна и фотоепилация трябва да се избягва при кожни болести, разширени вени, остра исхемична болест на сърцето, остри вариации на херпес и високо кръвно налягане.

Кола маска или модерното й название – биоепилация – е метод за премахване на косми с временен ефект. Чрез този метод може да премахнете дори и най-малките и тънко косъмчета, който лазерът например не може да улови. Въпреки, че космите ще пораснат пак след седмица, две, ако използвате този метод регулярно и постоянно – той може да се окаже много ефективен. Космите стават по-тънки и по-незабележими. За съжаление този метод е доста болезнен и понякога води до растеж на подкожни косми, с които трябва да се внимава.