Често се случва човек да иска връзка, да се чувства самотен, но по някаква причина да не му се получава връзката с никого. Обикновено в този случай хората обвиняват за проблемите външните обстоятелства или факта, че не са останали подходящи мъже/жени. По правило обаче проблемите се крият в самия човек и неговите нагласи и подходи.

Според психотерапевта Артьом Толоконин има няколко причини хората да не успяват да открият истинската любов.

Снимка: iStock

Имат твърде обсебващо желание да се намерят партньор

Когато жената или мъжът се опитват да създадат връзка и изпитват страх, че тя може да не се получи, е налице обсебване. Механизмът на отблъскване е породен от манията да се намери поне някой (понякога дори не подходящият) на всяка цена. А тайната се крие в обратното - основният магнит, който привлича любовта, е онова вътрешно хармонично усещане и разбиране, че сте независима, цялостна личност.

Снимка: iStock

Психологически не сте подготвени за връзка

Второто нещо, което ви пречи да се впуснете във връзка, е нежеланието и непригодността да споделяте любовта и емоционалните и енергийните си възможности, както и липсата на чувство за стойност и уникалност. Когато човек се чувства привлекателен, самодостатъчен, жизнерадостен, здрав, весел, той започва да харесва хората около себе си на подсъзнателно ниво. Но когато се напъхате в кутията на убежденията си, тогава се ражда погрешен подход към взаимоотношенията, което води до самота.

Вяра в кармата и мистични обстоятелства


Дълбокото убеждение, че човек трябва да повтори нещастната съдба на родителите си, вярата в злата съдба, кармата и други подобни неща намаляват вероятността за здрави и хармонични отношения. Ето защо хората често се задоволяват с малко, смятат се за недостойни за любов и отхвърлят шансовете и възможностите, които съдбата им изпраща.

Според специалиста е важно да се разбере, че погрешните нагласи и убеждения създават погрешни импулси.  

Ако сте в състояние да ги преосмислите сами, трябва да се опитате да го направите - открийте нови хобита, усвоите нови знания, позволите си да се отпуснете и да се насладите на всеки момент. Ако чувствате, че не сте в състояние да се справите с негативните нагласи сами, струва си да опитате да се обърнете към професионалист, който може да ви помогне да се справите с проблема. 

Историята на една красива двойка, открила се след много години - вижте във видеото.