От 15.11.2019 г. започват 40-дневните Коледни (Рождественски) пости. Те ще завършат на 24 декември, Бъдни вечер. Това е времето, в което вярващите се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос.

В този период не бива да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца и кашкавал. На Никулден – 6 декември, е разрешена консумацията на риба и вино.

Коледните пости обаче не са ограничение само на храна. Те са предимно духовно изчистване. Защото преди Коледа е важно човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси прошка. Независимо от причината, поради която избираме или не да постим до Коледа, е важно да не забравяме, че постите се правят с една основна цел - хармония между душата и тялото.

Понеже знаем колко е трудно храненето, когато трябва да се спазват определени правила, ви споделяме основни насочващи принципи, както и няколко рецепти, подходящи за коледните пости. 

По време на постите се повишава консумацията на плодове и зеленчуци. Те облекчават работата на храносмилателната система. Консумирайте повече полезни мазнини - авокадо, ядки, семена; а също така поне по една зеленолистна салата дневно. Не подправяйте с олио - забранено е. Топли и леки предястия може да си направите като запечете на фурна или сварите на пара брюкселско зелен, броколи, карфиол. За балансиране на имунната система хапвайте повече храни с антивирусно и антибактериално действие – чесън, джинджифил, шипка, бульони. 

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволена само растителна храна. Има и дни, в които е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират само в някои от дните.

Постите по дати:

15-22 ноември - строг пост
23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове (с изключение на сряда и петък, когато отново е строг пост)
20- 24 декември - строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември - блажи се (ядат се месо и млечни продукти)