Ядем череши още от каменната ера. Археолозите са открили вкаменелости от череши в праисторическите пещери в Европа и Азия. Най-ранното писмено споменаване на черешите е направено от гръцкия автор Теофрактус, който описва плода в своята история на растенията през 300 пр.н.е. По същото време друг гръцки автор и лекар - Дилфиус, пише за ползите от черешите като диуретик. 

Когато европейците пристигат с черешите, които познаваме днес, в Северна Америка вече имали няколко сорта, включително Prunus serotina и Prunus virginiana. Използвали както дървесината им за мебели, така и листата им за направа на алкохол.

Знаете ли, че има повече от 500 разновидности на сладки череши? Но реално, около 20 от тях се използват в масово в производството. Типичното черешово дърво ражда около 7000 плодчета. 

Черешите са една от най-богатите на антиоксиданти храни. Съдържат мелатонин, който осигурява добър нощен сън. Една купичка череши на ден ще ви помогнат да се преборите с  възпалението и болката, свързани с артрита.

100 грама пресни череши (около 20 бр.) съдържат 12.5-25 мг (в зависимост от сорта и сезона) антоцианини.
Заедно с витамин С и каротеноиди, превръщат малките червени плодчета в добра превенцията срещу рака. 

Снимка: Аз, репортерът



Благодарение на богатото си антиоксидантно съдържание, сокът от черни череши помага за предотвратяване на инфекциите, като цялостно повишава имунитет на тялото.


Ако целите отслабване, пиенето на черешов сок е добър вариант. Той може значително да намали риска от метаболитен синдром, което ще подпомогне усилията ви за намаляване на теглото. Сокът намалява натрупването на коремни мазнини и понижава холестерола. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos