Постните сладкиши не отстъпват по нищо, като вкус и визия, на класическите. В тези 3 предложения няма мляко, яйца и масло, което ги прави подходящи както по време на пости, така и за хора, които имат алергии към тези продукти или спазват специфичен режим на хранене.
1. Меденки със стафиди
Продукти:
300 г мед
200 мл вода
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
1 к.ч. стафиди
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
брашно
Продукти:
Разтворете меда във водата. Добавете захарта, канелата, олиото, содата, брашното и стафидите. Ако тестото не е достатъчно твърдо, добавете брашно. Разточете на фина кора. С чаша изрежете кръгчета. Наредете сладките в намазнена тава и ги печете в предварително загрята фурна.
Локумени курабийки
Продукти:
3 ч.ч. брашно
локум
орехи
1 ч.ч. олио
3 с.л. захар
сока от ½ лимон
250 мл газирана вода
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии
сол
пудра захар
Приготвяне:
Смесете брашното, олиото, лимоновия сок, газираната вода, захарта, винилиите, бакпулвера и солта, докато се получи меко тесто. Нарежете локума на кубчета. Откъснете парченце тесто, сложете в средата по 1-2 локумени парченца и орехова ядка и го затворете, като го оформите на топче. Печете курабиите върху готварска хартия. Докато са още топли, ги оваляйте в пудра захар или захар на кристали. По желание може и в счукани на ситно орехи.
Кекс с какао и кафе
Продукти:
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. мед
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. гореща вода
½ ч.ч. кафе
6 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Разтворете меда в горещата вода, заедно със захарта и кафето. Добавете какаото, брашното и бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете я намазнена и поръсена с брашно тава. Печете 40 минути в загрята до 180 градуса фурна. По желание поръсете готовия кекс с пудра захар.