Постните сладкиши не отстъпват по нищо, като вкус и визия, на класическите. В тези 3 предложения няма мляко, яйца и масло, което ги прави подходящи както по време на пости, така и за хора, които имат алергии към тези продукти или спазват специфичен режим на хранене. 

1. Меденки със стафиди

Продукти:

300 г мед
200 мл вода
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
1 к.ч. стафиди
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
брашно

Продукти:

Разтворете меда във водата. Добавете захарта, канелата, олиото, содата, брашното и стафидите. Ако тестото не е достатъчно твърдо, добавете брашно. Разточете на фина кора. С чаша изрежете кръгчета. Наредете сладките в намазнена тава и ги печете в предварително загрята фурна.

Локумени курабийки

Продукти:

3 ч.ч. брашно
локум
орехи
1 ч.ч. олио
3 с.л. захар
сока от ½ лимон
250 мл газирана вода
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии
сол
пудра захар

Приготвяне:

Смесете брашното, олиото, лимоновия сок, газираната вода, захарта, винилиите, бакпулвера и солта, докато се получи меко тесто. Нарежете локума на кубчета. Откъснете парченце тесто, сложете в средата по 1-2 локумени парченца и орехова ядка и го затворете, като го оформите на топче. Печете курабиите върху готварска хартия. Докато са още топли, ги оваляйте в пудра захар или захар на кристали. По желание може и в счукани на ситно орехи.

Кекс с какао и кафе

Продукти:

2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. мед
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. гореща вода
½ ч.ч. кафе
6 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

Разтворете меда в горещата вода, заедно със захарта и кафето. Добавете какаото, брашното и бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете я намазнена и поръсена с брашно тава. Печете 40 минути в загрята до 180 градуса фурна. По желание поръсете готовия кекс с пудра захар.