.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Марта Минухин построи Партенон от 100 000 забранени книги

Евгений Милов | преди 1 година
Марта Минухин Снимка: Getty Images
Истински паметник срещу цензурата и символ на демокрацията

Аржентинската концептуална художничка Марта Минухин създаде реплика на Партенона от 100 000 забранени книги. Партенонът от книги е копие на древногръцкия архитектурен шедьовър, но създаден от литературни произведения в немския град Касел като част от арт фестивала "Documenta 14". 

Проектът е в процес на реализация, като посетителите са приканени да продължат с изграждането му, носейки книги за "тухли" при посещението си.

Марта Минухин започва работа по него през юни заедно със студенти от Университета на Касел, като използват 170 произведения от цял свят, които са били забранени в определени страни, докато в останалите се продават свободно.

Публиката допринася с копия от въпросните книги, които екипът прикрепя за металната конструкция с найлоново фолио, за да ги предпази от външните условия.

Истински паметник срещу цензурата и символ на демокрацията, "Партенонът на книгите" е разположен на символично място, където нацистите на Хитлер са изгорили над 2000 книги - преди накрая да започнат да горят и хора.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите