.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Всяко бебе ускорява стареенето на майчиния организъм с до 2 години

Евгений Милов | преди 37 седмици
майка
Снимка: iStock
Клетъчното стареене се ускорява с между 0,5 и 2 години за всяко допълнително бебе

Резултатите от ново изследване установяват нещо, за което повечето майки подозират от векове - всяко новородено бебе буквално състарява клетките на майката.

Всяко допълнително дете ускорява стареенето на майчините клетки с до 2 години, установява новото проучване на американски учени от Северозападния университет.

Всъщност, клетъчното стареене се ускорява с между 0,5 и 2 години за всяко допълнително бебе, което се оказва, че има по-екстремен ефект, отколкото учените очакват.

Изследването обхванало около 800 млади филипинки между 20 и 22-годишна възраст, като някои от тях имали по едно дете, останалите имали две деца, други по три деца, а по-голямата част от участничките никога не били забременявали.

майка
Снимка: iStock

Интересното е обаче, че изследването разкрива още по-изненадващ парадокс - докато е бременна, клетките на майката всъщност изглеждат забележително "младежки".

Изследването анализирало биологичните маркери на стареенето (дължината на теломерите в ДНК и епигенетична възраст) на участничките, като се оказало, че всяко раждане на дете предизвиква клетъчни изменения у майката, които се равнявали на стареене със средно 0,5-2 години. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?