Практикуването на йога по време на бременност е най-добрия начин да енергизирате тялото си и да го подготвите за самото раждане. Упражненията и позите са ползотворни не само за майката, но и за бебето. Освен добрата кондиция, която ще осигурите на плода, бъдещото бебче ще е здраво и физически, и умствено.

Всички знаем, че тялото на жената по време на бременност претърпява много промени. Много бъдещи майки се оплакват от мързел и умора. Именно йогата ще ви помогне да се справите, ще спомогне и за нормалното раждане, както и за бързо възвръщане на формата след това. А и с упражнения няма да позволите на кожата ви да се отпусне, а да остане гъвкава и здрава.

Повечето пози от йогата могат да се практикуват по време на бременност, но най-полезните са тези, в които тялото се разтяга. Те помагат за превенцията или преодоляването на болките в гърба, които са често срещани в този период. Най-добре е практикуването на йога да става след препоръки от доктор. Винаги се възползвайте от услугите на професионален експерт в областта, който знае всичко по темата и е преминал нужните курсове за това. В никакъв случай не пробвайте някоя поза без тя да е препоръчана от специалист и само защото сте я видели в някое списание.

Трябва да знаете и някои важни неща преди да решите да посещавате часове по йога. Трябва да знаете и защо я правите и каква полза ще имате от нея.

Упражненията ще помогнат да намалите сутрешните гадения, ще облекчи болката по време на бременността и по време на самото раждане. Най-препоръчваната поза за бъдещи майки е котешката (Bidalasana), защото спомага за намаляване на болката в кръста и подобрява кръвообращението. Ако е необходимо и ако бебето е разположено неправилно, йогата ще помогне на плода да се обърне на правилната страна и позиция.

Йогата ще настрои тялото ви и ако сте решили да раждате по естествен начин. Тазът ще е изцяло подготвен за натоварването.

И още: йогата намалява стреса по време на бременност, подобрява действието на храносмилателната система и редуцира проблемите свързани с гастрит, които са често срещани в този период.

Всички знаем, че за да се подготвим добре за раждането трябва да ходим на упражнения за дишане. Ако практикувате йога това няма да ви е нужно, защото цялата философия на упражненията е базирана на дишането, спокойствието и равновесието.