.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Сериозността на ротавирусните инфекции при децата

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
2110284850.jpg
Лечение има, но само в болнично заведение

Едно от всеки три деца, хоспитализирани по повод остър гастроентерит у нас, е с ротавирусна инфекция. Лекарите ги определят като "небактериални гастроентерити". Най-често децата до 5 годишна възраст се случва да се разболеят и да получат бързо обезводняване в резултат на диария, причинена от ротавируси.

Състоянието на болното дете след многократни повръщания, болки в коремчето и изтощителни диарични изхождания, бързо се влошава. Особено по-малките деца получават тежка дехидратация (обезводняване), дори може да се стигне до хиповолемичен шок, ако не се направи навреме венозно вливане на солеви разтвори.

Да, за тази инфекция лечение има, но само в болнични условия, а това е достатъчно сериозна травма, както за детето, така и за родителите. Престоят в болницата може да продължи до една седмица.

Най-уязвими са децата на възраст от 6 месеца до 2 години. Ротавирусната диария минава, но може да има дългосрочни последствия (лактозна непоносимост, вторична непоносимост към краве мляко, нарушено храносмилане).

 

 

Инфекцията, причинена от ротавируси за съжаление не изгражда имунитет срещу повторно разболяване на детето. Педиатрите са категорични, че единственият сигурен начин да предпазите своето бебе от ротавирусна инфекция (гастроентерит) е ваксинацията.

Препоръчителният период за начало на имунизацията срещу ротавируси на бебето е между 6-та седмица и 6-я месец. Дозите  от ваксината се дават разделени във времеви период най-малко един месец. Ваксината се дава през устата и е с приятен сладък вкус. 

Как ви действа есента?