.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Създадоха първия генетично модифициран човешки ембрион

Евгений Милов | преди 46 седмици
ембрион
Снимка: iStock
Учените са коригирали дефектен ген, причиняващ развитието на заболяване

Първият научен експеримент за генетично модифициране на човешки ембриони провокира научните и етични граници - за първи път в историята екип от учени успя да коригира дефектен ген, причиняващ развитието на заболяване.

Постижението е направено благодарение на технологията CRISPR, която позволява на учените да извършват прецизна корекция на генетичния код, така че от геномът да бъдат отстранени мутациите, причиняващи потенциални заболявания.

Революционна техника за редакция на генетичния код е позволила на учените да модифицират успешно за пръв път в историята гени на човешки ембрион, носещ наследствено сърдечно заболяване, което е огромен напредък в превенцията и лечението на генетичните заболявания.

Aмерикански екип от учените на “Oregon Health and Science University” съвместно с южнокорейските “Salk Institute” и “Institute for Basic Science” успешно е редактирал фатален ген в ДНК, предизвикващ хипертонична кардиомиопатия, който засяга 1 на 500 души в света и може да доведе до спиране на сърдечната дейност.

Новината за постижението с CRISPR предизвика не само буря от възхитителни реакции за бъдещето на медицината, но и етични въпроси относно създаването на генно модифицирани хора, познати от филми като “Гатака”.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?