.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо мъжете нямат еко поведение?

Евгений Милов | преди 42 седмици
екологично поведение
Снимка: iStock
Мачовците се страхуват да не изглеждат женствени

Проявата на мъжественост е причина мъжете да бъдат по-малко склонни да имат екологично поведение - поради страх да не изглеждат по-малко мъжествени в очите на другите. Или казано с други думи - женствени.

Това показва ново проучване след провеждането на седем експеримента с над 2000 американски и китайски участника. Резултатите установяват, че мъжете и жените имат "зелен женствен стереотип" и възприемат по-екологичните покупки и поведение като по-женствени, отколкото не-"зелените" алтернативи.

Причината не е непременно свързана с това, че мъжкарите не се интересуват от околната среда, но просто се интересуват повече от собствената си мъжественост.

екологично поведение
Снимка: iStock

Така например носенето на платнени торби за многократна употреба се възприема като по-женствено, отколкото пазаруването на хранителни стоки в найлонови торбички за еднократна употреба.

Мачовците изглежда се стремят да заявят своята мъжественост чрез избор, който не е съобразен с опазване на околната среда, като изхвърлянето на боклуци, разточителното използване на вода или прекомерната комсумация на електроенергия.

Купуването на екологични домашни почистващи средства и носенето на бутилка за многократно използване не е женствено, просто е умно - нещо, с което мъжете трябва да спрат да свързват мъжествеността си.

Пълните резултати от проучването са публикувани в списание "Scientific American".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?