.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво причинява чувствителността на зъбите?

| преди 8 години
Какво причинява чувствителността на зъбите?
Ако при първата глътка горещо кафе или хапването на сладолед ви болят зъбите, значи най-вероятно вече сте изпитвали симптома на „чувствителни зъби”. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos
Какво причинява чувствителността на зъбите и как да се справим с този проблем

Ако при първата глътка горещо кафе или хапването на сладолед ви болят зъбите, значи най-вероятно вече сте изпитвали симптома на „чувствителни зъби”. Това е често срещан проблем, но според експерти зъболекари може да бъде третиран много ефективно.

Първата стъпка е да откриете корена на проблема. Основните причинители, най-често са кухини и отчупени зъби. Ако зъболекарят ви е изключил тези възможности, значи може би износен зъбен емайл, изложени корени или отчупен зъб може да са една от причините. Чувствителността на зъбите е белег за по-сериозен проблем – често изложени корени на зъбите, които се получава от неправилно миене на зъбите или зъболекарска грешка.

Някои зъболекарски асоциации предупреждават, че прекалено силното търкане на зъбите може да създаде сериозни проблеми на зъбите и на венците. Хиперчувствителност около венците може да доведе до болезнено раздразнение, което се характеризира с чувствителност на зъбите. Добрата новина е, че това състояние се лекува лесно с прости домашни рецепти и в някои случаи кратко посещение на зъболекаря.

Има редица ефективни пасти за зъби, които имат облекчаващо действие върху зъбите. Тези пасти за зъби съдържат съставки, които са направени, за да блокират преноса на усещане от зъба до нерва.

Някои зъболекарски техники са много успешни, като лечение с флуориди, които са направени, за да усилят емайла на зъбите и да редуцират предаването на усещането за чувствителност. Обикновено флоуридът е във вид на гел и се прилага върху чувствителните зони.

При по-тежки форми на чувствителност на зъбите, зъболекарят може да препоръча третиране на коренния канал за елиминиране на проблема.

Естествено ако изпитвате болка в зъбите или венците, трябва незабавно да се свържете с вашият зъболекар. Ако имате силна чувствителност в зъбите, може би е добре да избягвате прекалено горещи и студени храни и напитки, защото те могат да изострят симптомите.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Какви оценки получава(х)те в училище?