.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ароматът на рози държи шофьорите бдителни и намалява с 64% катастрофите

Евгений Милов | преди 23 седмици
шофьори
Снимка: iStock
Розовият аромат буквално може да спаси живота ви, но не прекалявайте с употребата му

Приятният аромат на рози в купето на автомобила намалява броя на пътните инциденти. Може да ви звучи невероятно, но уханието на рози може да се окаже от решаващо значение за представянето ви зад волана, тъй като може да държи шофьорите бдителни, като по този начин предотвратяват инциденти на пътя.

Това означава, че розовият аромат буквално може да спаси живота ви.

Резултатите идват от ново изследване на британския учени от Университета на Съсекс. Изследователите твърдят, че излагането на водачите на успокояващ аромат може да ги държи бдителни за опасностите на пътя и да намали броя на автомобилните инциденти.

Изследователите са тествали няколко различни аромата, сред които този на розата се оказал най-ефективен. Проучването показва, че миризмата на роза намалява симулираните катастрофи в изследването с цели 64%. Резултатите сочат още, че мускусната миризма на циветата намалява броя на инцидентите с 46%.

шофьори
Снимка: iStock

Според изследователите, използването на аромати в автомобилите може да спомогне за по-бързото алармиране на мозъка от визуален сигнал, защото хората естествено реагират по-бързо на миризмите, коментира ръководителят на изследването Дмитрис Дмитренко.

Не бързайте обаче със закупуването на ароматизатор с ухание на роза за колата, защото изследователите посочват, че ароматът ще загуби ефекта си, тъй като носът ще привикне с миризмата. Ефектът е много по-силен, когато се използва от време на време.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Отслабнахте ли вече за морето?