Знаете ли, че черният ориз притежава изключително много лечебни и благотворни качества благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти. Предпазва от редица сериозни заболявания, като рак, инфаркт, диабет, дори и от болестта на Алцхаймер. В сравнение с другите видове ориз (бял, кафяв, червен, лилав), черният притежава най-висока концентрация на протеини, желязо, цинк и фибри.

Продукти за 8-10 бр:
200 г черен ориз
2 моркова
1 стрък праз
200 г сирене, натрошено
100 г кашкавал, настърган
1 яйце
½ връзка магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
За паниране:
олио за пържене
2 яйца
галета

 

Приготвяне:
Накиснете черния ориз предварително в студена вода, след което го отцедете добре. Нарежете на ситно праза и настържете морковите. Сложете ги да се задушат в тенджера с мазнина на дъното. След като омекнат, добавете и ориза. Разбъркайте добре и залейте с ½ л вряща вода. Овкусете със сол и оставете ястието да се вари.

Сварения ориз оставете да се охлади настрана. След това го разбъркайте с едно разбито яйце, натрошеното сирене, настъргания кашкавал, накълцания магданоз и черния пипер. Оформете от сместа средно големи кюфтенца и загрейте мазнина в тиган. Всяко оризово кюфте овалвайте в яйце, галета и пак в яйце. Пържете до получаването на златист загар.